17 april 2024

Dawn krijgt dwergplaneet Ceres steeds scherper in beeld

PIA19174_ip

Gisteren heeft de NASA nieuwe foto’s gepubliceerd, die op 4 februari j.l. door de Dawn ruimteverkenner gemaakt zijn van Ceres, de dwergplaneet waar Dawn op 6 maart a.s. aan zal komen en in een baan omheen zal gaan vliegen. De afstand van Dawn tot Ceres bedroeg afgelopen woensdag 145.000 km en de resolutie van de foto’s is 14 km per pixel, de scherpste foto’s die tot nu toe van Ceres gemaakt zijn. Van de gemaakte 20 foto’s heeft de NASA ook een animatie gemaakt, welke je hieronder ziet. De donkere zijde is de kant die Dawn nog niet heeft kunnen fotograferen.

PIA19174

Vanaf 1 december j.l. fotografeert Dawn met regelmaat Ceres en dat levert steeds scherpere foto’s op. Hieronder een rijtje van die foto’s, met daarop Ceres in het originele formaat op de foto. De foto’s zijn gemaakt op 1 december 1 2014 (afstand 1,2 miljoen km), 13 januari (383.000 km), 25 januari (237.000 km) en 4 februari (145.000 km).

Ceres door Dawn gefotografeerd op vier verschillende datums. Credit: NASA / JPL / UCLA / MPS / DLR / IDA / Emily Lakdawalla

Ceres door Dawn gefotografeerd op vier verschillende datums. Credit: NASA / JPL / UCLA / MPS / DLR / IDA / Emily Lakdawalla

In eerste instantie was er

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Het lijkt net een navelsinaasappel! 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ik vind de kwaliteit eigenlijk nog behoorlijk tegenvallen, of ligt dat aan mij? De afstand is maar 145.000 km en Ceres is ongeveer 0,30 x de maan. Hij is dus net zo groot aan de hemel als onze eigen maan ongeveer is voor de sonde. Dan zou ik toch wel wat betere kwaliteit verwachten. Ben benieuwd hoe de uiteindelijke opnamen er uit gaan zien (zal vast veel beter zijn).

  • Olaf van Kooten zegt

   Ja dat dacht ik inderdaad ook toen ik de beelden voor het eerst zag. Vrij matig voor die afstand.

   • Mee eens……bagger kwaliteit voor een heel duur apparaat 🙂

    Ik heb even gegoogled;
    http://www.journals-of-science.com/uploads/6/8/9/3/6893524/vesta_a__closer_look_-.pdf
    zoek in dit document op trefwoord “zoom” en dan kom je bij dit stukje tekst;

    SNIP
    The Dawn Spacecraft was straining too hard when Vesta was still to far away to be photographed.
    The image on the left has lost more than twenty five percent of it’s image data because of this problem.
    This can also be a problem with any camera system if the timing is not just right. The on board Dawn Spacecraft camera was zooming in on Vesta at that time at it’ maximum remote imaging capacity. This can be seen because the image to the left that IMMI produced of the same image demonstrates pixelation approximately in the center of the image where the blue topography of Vesta is seen. Such pixelation and zooming in this hard with the camera causes loss of data information and will not as good of an image to be produced at this type of remote imaging. If the camera would have zoomed in at the correct reprogramed moment the image would have come out much clearer.
    /SNIP

    Dit gaat dan over de foto van Vesta, maar ik denk dat we mogen aannemen dat bij de foto van Ceres hetzelfde probleem een handicap is.

 3. Ja inderdaad, erg scherp zijn ze niet. Maar vergeet niet dat Ceres een stuk kleiner is dan de maan, dus dat scheelt wel. Ceres is 950 km in diameter, de maan bijna 3500 km.

  • Enceladus zegt

   Jawel, maar terecht wordt opgemerkt dat de afstand tot Ceres nog maar 145.000 km. is.
   De maan staat gemiddeld op 384.000 km. Dus ook al is Ceres aanzielijk kleiner, dat wordt dan weer grotendeels teniet gedaan door de geringere afstand. Je zou dus inderdaad betere beelden mogen verwachten. Zal vast wel goed komen als Dawn eenmaal daar gearriveerd is. En zo niet, dan wil ik mijn geld terug! 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Etienne Durinck zegt

  Zijn dit de originele opnames of de opnieuw eerst verknoeide ?

 5. Wat een geblaat, typisch hollandse kritiek zonder een dialoog.

  Er zitten 2 1Mpxl camera’s op die voor navigatie en observatie gebruikt worden.
  Die zijn gemaakt voor korte afstand observatie.
  Dit beeld is maar een aantal pixels doorsnee, digitale zoom.

  De meeste massa is er voor voortstuwing en constructie.

  • Ik wil het best proberen (en ik denk de anderen ook) maar ik denk niet dat het me lukt om als Hollander, typisch Chinese kritiek te leveren.

   Anyhow, het is me nu ineens helemaal duidelijk (kuch) waarom de foto’s best wel tegenvallen.

  • Enceladus zegt

   Mmm, over het algemeen zijn we hier allemaal erg enthousiast over ruimtevaartonderzoek en valt het met kritiek nogal mee. Om nu, nu er een keertje een paar mensen zijn die opvalt dat de foto’s ietwat tegenvallen, dat meteen als ‘geblaat’ te kwalificeren….

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Het valt mij tegen dat we geen full hd live stream hebben!
   🙂

   http://en.wikipedia.org/wiki/Dawn_(spacecraft)

   Framing camera (FC) — The framing camera uses 20 mm aperture, f/7.9 refractive optical system with a focal length of 150 mm.[40][41] A frame-transfer charge-coupled device (CCD), a Thomson TH7888A,[41] at the focal plane has 1024 × 1024 sensitive 93-μrad pixels, yielding a 5.5° x 5.5° field of view. An 8-position filter wheel permits panchromatic (clear filter) and spectrally selective imaging (7 narrow band filters). The broadest filter allows imaging from about 400 to 1050 nm. In addition, the framing camera will acquire images for optical navigation in the vicinities of Vesta and Ceres. The FC computer is a custom radiation-hardened Xilinx system with a LEON2 core and 8 GiB of memory.[41] The camera will offer resolutions of 17 m/pixel for Vesta and 66 m/pixel for Ceres.[41] Because the framing camera is vital for both science and navigation, the payload has two identical and physically separate cameras (FC1 & FC2) for redundancy, each with its own optics, electronics, and structure.[2][42]

   • Ik vind die foto’s helemaal zo slecht nog niet.

    Op de laatste beelden ( 9-2-2015; 100.000km ) kun je zien dat die witte pukkel geen inslagkrater is, maar een meertje. En achter dat bosje links staat een vissersjongen met een stuk of tien spierinkjes in z’n emmertje. 😉

    Groet, Paul

 6. Etienne Durinck zegt

  Het lijkt wel of er iemand met een bevende hand de foto heeft genomen. Ofwel slagen de pixels er niet in om hun juiste plaats op de foto te vinden. Hopelijk komt er toch iets beter uit de bus. En verder, om met een spierinkje op een megalodon te vissen lijkt me niet zo accuraat.

Speak Your Mind

*