17 juni 2024

IS-strijders? Nee hoor, gewoon de zeven Mercury astronauten

Credit: NASA.

Ik kwam vandaag de foto hierboven tegen, zeven Arabisch uitziende mannen, degene in het midden zit vol met vlekken op zijn eh… hemd. IS-strijders uit Syrië of Irak soms, die zojuist weer aan de Jihad hebben meegedaan? Nee hoor helemaal niet, wees gerust. Het zijn de zeven astronauten van het Amerikaanse Mercury-programma, de mannen van The Right Stuff, de heldhaftigen van de Mercury Seven, die voor de Verenigde Staten begin jaren zestig voor het eerst de ruimte in gingen. Van links naar rechts zie je Gordon Cooper, Scott Carpenter, John Glenn, Al Shepard, Gus Grissom, Wally Schirra en Deke Slayton – dubbelklikken om te vermercuriseren. Eh… OK leuk, maar waarom zien ze er zó uit en niet zoals we ze beter kennen, dus zo:

Credit: NASA.

Nou het antwoord is simpel: de NASA ging er altijd van uit dat de terugkeer van de astronauten op aarde goed zou verlopen, maar dat ze toch rekening moesten houden met een verkeerde landing en dat ze geheel ergens anders zouden landen, bijvoorbeeld in een hete, droge woestijn. Daarom kregen de zeven astronauten een harde survival-training in de woestijn, om hen voor die mogelijkheid voor te bereiden. De eerste keer was in 1960 in de woestijn van Nevada. Leuk detail: een deel van de kleding die ze op de foto dragen is gemaakt van parachutes.

Credit: NASA.

Ik kwam de foto van de Mercury-astronauten in woestijnkleding tegen in een blog over Russische kosmonauten, die jarenlang – in ieder geval tot 2007 – een pistool mee de ruimte in hebben genomen, de TP-82, welke je hierboven afgebeeld ziet. Ehhhhrrrr…. een pistool in de ruimte, waar was dat goed voor? Nou, eigenlijk dezelfde reden als waarom de Amerikanen in de woestijn trainden. Stel dat die kosmonauten een verkeerde terugkeer meemaakten en ergens in een Russische taiga landen waar enge beren rondlopen, dan kan het geen kwaad zo’n pistool bij je te hebben. Dát was de reden dat ze dat pistool meenamen. Na 2007 kom je de TP-82 niet meer tegen, maar in de bagage van kosmonauten die naar het ISS reizen zit nog altijd een survival-kit, waar een MP-443 of een Makarov PM deel van uitmaakt, een Russisch dienstpistool. Niet te hopen dat ze daarboven ruzie krijgen met hun Amerikaanse collega’s. Bron: Universe Today + Io9.

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Ik vind de foto bijna niet te geloven. Ze hebben allemaal een (bij de outfit) passende baard. Of die training duurde erg lang of er is iets vreemds aan de hand met deze foto. Ik dacht dat die Amerikaanse astronauten allemaal van die leger-types waren met dito geschoren koppen (aan beide kanten, verticaal gezien). :-p

 2. Ze werden vier dagen ‘losgelaten’ in de woestijn en daar moesten ze zichzelf zien te redden met alle spullen die ze in hun capsule hadden. Vandaar de kleding, o.a. gemaakt van parachutestof. Ik heb de foto nooit eerder gezien, dus ik denk dat ‘ie pas recentelijk door de NASA is vrijgegeven.

 3. Bij terugkeer op aarde een ‘verkeerde’ landing…
  Alvast getraind op survival in een onguur land ….

  Waarom moet ik onwillekeurig denken aan ‘Capricorn One’ 😕

  een heel onwelkome ’terugkeer’ ….

  Groet, Paul

Speak Your Mind

*