19 juli 2024

NASA publiceert mooi filmpje van achterkant van de maan

Credit: NASA/LRO

Vanaf de aarde zien we altijd dezelfde kant van de maan. Dat betekent dat we de achterkant niet kunnen zien – althans niet vanaf de aarde. In het Engels spreekt men over de ‘dark side of the moon’, maar dat is een misleidende term. De achterkant van de maan ontvangt immers evenveel zonlicht als de voorkant. Dat kun je goed zien in een nieuwe video, die is vrijgegeven door NASA. Het laat de ondermeer de maanfases zien, zoals ze zijn aan de achterkant van de maan. Ook de aarde komt prachtig in beeld en dat levert enkele schitterende plaatjes op. De video is samengesteld uit een groot aantal foto’s die zijn geschoten door de Lunar Reconnaissance Orbiter.

Share

Comments

 1. Mmm dus geen aliens? 😉

 2. Martin Schoenmaker zegt

  Op het RTL nieuws kwam dit ook in een item voorbij. Er werd bij verteld dat het de eerste keer in 50 jaar was, dat de achterkant van de maan in detail in beeld gebracht was… Lijkt me onjuist.

 3. Maurice Vos zegt

  Leuk, maar waar zijn de sterren???????????

  • Enceladus zegt

   Ik geef je een paar steekwoorden, dan mag je zelf de oplossing bedenken: belichting – effect – overbelichting – resultaat

   Succes! 🙂

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Je kan het zelf proberen.. haal bij de bouwmarkt of in de aanbieding bij lidl, aldi of action een 1000 Watt bouwlamp (lichtsterkte ongeveer 13000 lumen) en een witte voetbal of een witte ballon.

   Ga bij mooi helder weer in je tuin staan met vrij zicht op de sterren. Kijk hoeveel sterren je ziet… blijf tien minuten kijken in het donker en merk dat je steeds meer sterren gaat zien.

   leg nu die bouwlamp achter je op de grond en richt hem naar je rug schuin omhoog… Zet hem aan.
   Kijk naar de sterren en zie dat je doordat de bouwlamp je omgeving verlicht veel minder goed de sterren ziet.
   Blijf even kijken om aan het licht te wennen totdat je weer wat sterren ziet.

   Pak nu de witte ballon en houdt die hoog schuin voor je zodat de bouwlamp erop schijnt. Probeer terwijl je de ballon zo vasthoudt nogmaals naar de sterren te kijken. Met name die ster waarvan je weet dat die vlak naast je ballon nog zichtbaar zou moeten zijn.

   Misschien als je ooit wel eens verblind bent door een auto die met groot licht op je af kwam rijden, heb je genoeg aan dit gedachte experiment om te snappen wat er gebeurd als je met een camera een opname maakt van de maan die belicht wordt door een zon ( 6.3 x 10^28 lumen)

   Om op de maan nog enig detail te zien ipv allleen een super overbelichte witte vlek, zal de lichtgevoeligheid van de camera teruggeschroeft moeten worden tot een punt waarbij de stipjes van de sterren echt niet meer zichtbaar zijn.

   Ik denk dat ik dit gedachte experiment maar eens een keer in het echt ga uitvoeren, opnemen en op YouTube ga zetten.

   • Dat bouwlamp effect heeft m.i. te maken met fotopische en de scotopische reactie van de pupil i.c.m. de fovea. https://nl.wikipedia.org/wiki/Fotopisch_zicht

    • En waarom doet je pupil dat ? Om de belichting te reguleren in je oog. Om overbelichting te voorkomen. Wat is het doel van het diafragma van een camera. Juist… Precies hetzelfde. Je kan niet in de zon kijken en tegelijk zien dat het verkeerslicht op groen staat als de zon precies langs dat verkeerslicht in je oog schijnt.
     Zo ook met een camera..Je telefoon en huis tuin en keuken camera doen dat zelf ook.. geheel automatisch..
     Bij duurdere camera’s kan je dat automatische systeem uitzetten en mag je zelf je diafragma bepalen… Maar je moet wel kiezen.. zet ik mijn diafragma zo klein dat de een helder bolletje wordt en zie ik verder niks meer.. of zet ik mij diafragma zover open dat ik het verkeerslicht zie en wordt de sensor van mijn camera intussen gebakken door de zon

  • … of dacht je dat de Nasa probeert om je voor de gek te houden met deze opnamen en dat jij ze nu te slim af bent omdat ze bij de Nasa vergeten zijn om de sterren mee te renderen ?

   Dat zou wel wat zijn… Eerst die sterren al vergeten tijdens de maanlandingen eind jaren 60 en begin 70.. en dan nu weer 🙂

 4. Dit zijn geen originele live opnames. Ik heb ook zo´n simulator die exact dezelfde hres. filmpjes oplevert en waarbij je de sterren gewoon kunt aan of uitzetten. De data komt uiteraard wel van originele maan missies.

Speak Your Mind

*