28 september 2023

Binnenkern van de aarde bestaat uit twee afzonderlijke delen

Credit: SPL.

Wetenschappers hebben nieuwe inzichten verkregen in de structuur van het inwendige van de aarde. Het blijkt namelijk dat de binnenkern van de aarde uit twee afzonderlijke delen bestaat. De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Nature Geoscience.Het is uiteraard onmogelijk om te boren in de kern van de aarde, maar gelukkig kunnen we wel gebruikmaken van echo’s van aardbevingen. Deze seismische golven stuiteren van de ene kant van de aarde naar de andere en aan de hand hiervan kunnen wetenschappers de structuur van het inwendige reconstrueren. De gegevens laten zien dat de binnenkern van de aarde – een gebied zo groot als de maan – uit twee afzonderlijke delen bestaat.Het blijkt namelijk dat de kristallen in de “binnen-binnenkern” zijn uitgelijnd in een oost-westrichting, terwijl de kristallen in de buiten-binnenkern zijn uitgelijnd in een noord-zuidrichting. Het feit dat-ie uit twee verschillende structuren bestaat, suggereert dat de aarde in haar geschiedenis een ingrijpende gebeurtenis moet hebben meegemaakt.Verder lijkt het erop dat het magnetische veld van de aarde vroeger een heel andere as moet hebben gehad – georiënteerd op de evenaar in plaats van de polen. Pas een half miljard jaar geleden heeft het magnetische veld z’n huidige structuur gekregen.De kern van de aarde begint op een diepte van 5000 kilometer en is een miljard jaar geleden begonnen te stollen – dat proces is nog altijd aan de gang. De binnenkern groeit nog ieder jaar zo’n halve millimeter. Bron: BBC.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  “De kern van de aarde begint op een diepte van 5000 meter en is een miljard jaar geleden begonnen te stollen – dat proces is nog altijd aan de gang. De binnenkern groeit nog ieder jaar zo’n halve millimeter.”

  Klopt dat echt? Dat is maar 5 km. diep. En bij een tempo van een halve millimeter per jaar zou de Aarde dus al over precies een miljoen jaar geologisch zo dood als een pier zijn! Is dat niet ineens heel snel?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   LOL nee moest 5000 kilometer zijn 😉

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Oké, dan verklaar ik onze planeet bij dat tempo van een halve mm. aanwas van de kern per jaar over 1 miljard jaar geologisch dood. Dat is toch nog ruimschoots voordat de zon de boel komt aanbranden. 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: