Site pictogram Astroblogs

Zonnesatelliet DSCOVR vannacht gelanceerd, geen landing Falcon 9 op platform

credit: NASA/Kim Shiflett

Na twee eerdere pogingen afgelopen maandag en woensdag is het afgelopen nacht wel gelukt om de DSCOVR zonnesatelliet van de NASA en het Amerikaanse weerbureau NOAA te lanceren. Om 00.03 uur Nederlandse tijd lanceerde de Falcon 9 raket van SpaceX vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida, de raket die het ‘Deep Space Climate Observatory’ de ruimte in bracht, de satelliet die vanaf Lagrangepunt L1, 1,5 miljoen km vanaf de aarde gelegen, de zonnewind in de gaten gaat houden en gaat waarswchuwen als er vanaf de zon gevaarlijke uitbarstingen zijn, die op aarde het GSM-verkeer, elektriciteitsnetwerken en GPS-systemen kunnen verstoren. Na de lancering was de bedoeling dat de eerste trap van de Falcon 9 raket een vertikale landing zou maken op het drijvende platform ‘Just Read the Instructions’, maar vanwege slechte weersomstandigheden op de Atlantische Oceaan op de plek waar de landing moest plaatsvinden is dat platform niet uitgevaren. SpaceX liet daarover weten:

The drone ship was designed to operate in all but the most extreme weather. We are experiencing just such weather in the Atlantic with waves reaching up to three stories in height crashing over the decks. Also, only three of the drone ship’s four engines are functioning, making station-keeping in the face of such wave action extremely difficult. The rocket will still attempt a soft landing in the water through the storm (producing valuable landing data), but survival is highly unlikely.”

Musk twitterde later dat de eerste trap keurig netjes in de zee is geland, in verticale positie, nog geen tien meter van de afgesproken plek. Hieronder videobeelden van de lancering.

Bron: Space.comv+ NBC (Martin, bedankt voor de link).

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten