25 juli 2024

1,5 miljoen voor Nederlandse astronomen Helmi en Schaye

Amina Helmi (Credit foto: RUG).

De Groningse astronome Amina Helmi en de Leidse sterrenkundige Joop Schaye krijgen beiden 1,5 miljoen euro om hun onderzoeksgroep uit te bouwen. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek vandaag bekendgemaakt. Helmi en Schaye behoren bij de groep van 36 gelukkigen die een zogeheten Vici-beurs ontvangen.

Amina Helmi (Rijksuniversiteit Groningen) wil de komende vijf jaar de vormingsgeschiedenis van de Melkweg ontrafelen. Ze gebruikt daarvoor de waarnemingen van Europese Gaia-satelliet die eind 2013 werd gelanceerd. Helmi: ‘Gaia stelt ons in staat de resten van de bouwstenen van ons sterrenstelsel te vinden. Daarmee kunnen we reconstrueren hoe de Melkweg is gevormd en wat in detail de massaverdeling is.’

Joop Schaye (Universiteit Leiden) gaat de groeistuipen van sterrenstelsels bestuderen. Schaye: ‘Sterrenstelsels groeien door de inval van gas uit hun omgeving. Ze reguleren hun groei waarschijnlijk doordat jonge sterren en zwarte gaten veel van het invallende gas via enorme schokgolven weer terug de intergalactische ruimte inblazen. Wij gaan deze nog slecht begrepen processen bestuderen met behulp van zowel waarnemingen als computersimulaties.’

Pastoor Schmeitsprijs
Overigens is het niet de eerste keer dat deze Helmi en Schaye samen op een podium staan. Vijf jaar geleden deelden ze de Pastoor Schmeitsprijs voor Sterrenkunde voor hun wetenschappelijke bijdrages van uitzonderlijk belang.

Meer informatie
Persberichten van NWO
Meer over de Vici-beurzen

Share

Speak Your Mind

*