23 februari 2024

Felle weerstand tegen plan om direct contact te zoeken met aliens

UFO artistieke impressie credits; Pixabay

Het plan om krachtige radioboodschappen naar aliens te sturen, is op veel weerstand gestuit. Verschillende wetenschappers, waaronder Stephen Hawking, zijn bang dat zo’n stunt het einde van de mensheid zou kunnen inleiden.Het plan is bedacht door een aantal oudgedienden, waaronder Seth Shostak , van het SETI-project – the Search for Extra-Terrestrial Intelligence. Zij vinden dat het passief luisteren naar onnatuurlijke radiosignalen uit de ruimte achterhaald is. Daarom, vinden zij, wordt het hoog tijd voor een nieuw paradigme: METI, Messages to Extraterrestrial Intelligence. Hierbij worden krachtige signalen verstuurd naar veelbelovende planeten uit de Kepler-catalogus.De betrokken astronomen twijfelen nog over de inhoud van deze signalen, hoewel is voorgesteld om simpelweg de inhoud van de Google-servers te sturen. Zo ver komt het waarschijnlijk niet: het hele plan is op stevige kritiek komen te staan. De critici waarschuwen dat onze signalen de aandacht kunnen trekken van ongewenste bezoekers.Stephen Hawking is zelfs bang dat het gevolg vergelijkbaar zal zijn met het arriveren van Colombus in de Nieuwe Wereld. Op aarde resulteren contacten tussen hoogontwikkelde beschavingen en oervolkeren meestal in een bloedbad. Maar goed, het is een beetje kortzichtig om menselijk gedrag te projecteren op technologisch ver ontwikkelde wezens van een andere planeet, met een heel andere cultuur, geschiedenis en evolutie. Het laatste woord is hierover vast nog niet gezegd.

Share

Comments

 1. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  Dat zinnetje over de Google servers deed ’t hem 😛

 2. Mochten ze komen, dan heb ik nog een korte route beschrijving voor ze…

  NAV1 : Bij Hoevelaken, linksaf…

  Bestemming bereikt.

 3. Hawking, Brin en anderen zijn te voorzichtig. Elke wezens met sterrenschepen hebben ons gevonden. Sinds we hier zijn, hebben ze ons niet vernietigd. Die wezens zonder sterrenschepen kan weinig kwaad doen. En wat schade kunnen we ze doen?

  Er is de mogelijkheid om veel te leren. En er is maar klein risico. We zijn ontdekkingsreizigers. Wij zouden hebben verbleven in een continent als we ontdekkingsreizigers waren niet. Laten we blijven om vooruit te komen.

  • Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

   Echt intelligente beschavingen sturen hun sterrenschepen met een grote bocht om ons uithoekje in de melkweg. 😉

 4. Avatar foto Stoerecurry zegt

  Ha, wanneer andere beschaving zo ver technologisch gevorderd is om hier daadwerkelijk te komen, dan zitten ze echt niet verlegen om onze natuurlijke energiebronnen. Dan hebben we het al gauw over een Kardasjev 2 beschaving.

Speak Your Mind

*