26 februari 2024

Welke TV-uitzendingen kunnen ze nu zien op nabije leefbare exoplaneten?

Credit: Search for Extraterrestrial Intelligence Institute (SETI)

Sinds de Olympische Spelen in Nazi-Duitsland in 1936 worden grote evenementen rechtstreeks via de televisie uitgezonden. Dat signaal bereikt niet alleen de televisie-toestellen op aarde, maar gaat ook de ruimte in, met een sterkte die afneemt met het omgekeerde kwadraat van de afstand. Het is niet voor niets dat Hitler’s speech tijdens de Olympische Spelen van ’36 in de SF-film Contact, met Jodie Foster als de sterrenkundige  Eleanor Ann “Ellie” Arroway, een belangrijke rol speelt: de signalen van die speech komen na 26 jaar aan bij het sterrenbeeld Vega, waar een intelligente buitenaardse beschaving woont, die de beelden op haar beurt weer gebruikt om er een gecodeerde boodschap in te verstoppen.

THE REACH OF TV SIGNALS. CREDIT: ABSTRUSE GOOSE

Afijn, waar ik naar toe wil is dat idee dat ze op andere planeten buiten het zonnestelsel ‘onze’ televisie-uitzendingen kunnen volgen. Die afname van de sterkte van het signaal met toenemende afstand maakt het feitelijk onmogelijk om echt iets te ontvangen – lees ook Olaf z’n blog daarover – maar stél dat ze ontvangers hebben die groot genoeg zouden zijn én dat ze het signaal om kunnen zetten in beeld, dan kunnen ze dus naar onze televisie kijken. Ik kwam vandaag een website tegen – Next on ETTV – waar je kunt zien welke tv-uitzendingen ze waar kunnen zien. Ze gaan daarbij uit van dertien exoplaneten, waarvan we weten dat die ‘leefbaar’ zijn, dat wil zeggen dat ze zo ver van hun ster staan dat er vloeibaar water kan zijn, een belangrijke voorwaarde voor het kunnen bestaan van leven.

Hier zouden ze onze TV-uitzendingen zien uit ... 1966

Hier zouden ze onze TV-uitzendingen zien uit … 1966

De meest nabije leefbare exoplaneet van die 13 is tau Ceti e, die 11,905 lichtjaar van ons vandaan ligt, dus ‘vandaag’ kunnen ze daar de TV-uitzendingen bekijken die op 26 maart 2003 op aarde zijn uitgezonden. De verste is Gliese 163C (zie afbeelding hierboven), die 48,826 lichtjaar verderop ligt – daar moeten ze ‘vandaag’ genoegen nemen met TV-uitzendingen van 26 april 1966. Eh… ter aanvulling: radio-uitzendingen zijn nog veel ouder en daarom ook verder gekomen in de Melkweg. Dat begon in 1895 met Guglielmo Marconi z’n experimenten met draadloze telegrafie. Kijk maar naar deze afbeelding – het blauwe stipje is een gebied met een diameter van 200 lichtjaar, Marconi’s radiosignaal is tot de rand ervan gekomen:

Credit: Adam Grossman / Nick Risinger

Bron: Koberlein.

Share

Comments

 1. Rob+Heusdens zegt

  Star trek moeten ze bij onze buren nu al wel ontvangen hebben. Buren binnen zo’n 20-30 lichtjaar van de aarde.

 2. Uhm.. de aarde zelf is de intergalactisch reality tv show.
  http://www.southpark.nl/full-episodes/s07e04-cancelled
  🙂

 3. Avatar foto Enceladus zegt

  Lijkt mij wel aardig als ze bij onze galactische buren inmiddels ook kunnen kijken naar ‘Third rock from the sun’. 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Volgens mij heeft dat ‘blauwe stipje’ op die onderste Artist Impression slechts een diameter van 120 tot 125 lichtjaar niet van 200 lichtjaar. 😉

  Het radiohoorspel welke in de USA grote paniek veroorzaakte, is ondertussen 77 lichtjaar onderweg.
  Zouden de aliens-ver-weg nu met een grote smile rondlopen. 😕

  Groet, Paul

  NB lokale antropologen op zowel tau Ceti e als ook Gliese 163C zullen vandaag wel weer heel veel leren van ‘Days of Our Lives’, welke bij hun beiden te zien zal zijn. 😀

 5. Hans Schreuder zegt

  Hmmm… ik kan me niet voorstellen dat de signaal/ruis verhouding van het signaal vanuit de aarde op die afstanden nog in de buurt komt van wat nodig is om tv te kijken. De grote bandbreedte van een tv-signaal helpt natuurlijk ook niet.

 6. Nog een paar jaar wachten en dan krijgen onze galactische buren ook ochtendgymnastiek met helga commandeur! 🙂

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Wat dan een absolute garantie is dat onze galactische buren NOOIT contact met ons op zullen nemen, want zo’n uitzending zal daar vast een traumatiserende indruk maken. Pure horror! 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Mike Dhanpat zegt

   Gelukkig duurt het nog even voordat ze “De Roelvinkjes” te zien krijgen, waarna ze ongetwijfeld de aarde verdampen want zo heeft moeder natuurh het natuurlijk niet bedoeld ;);)

 7. Oeioeioei wat vond ik deze film spannend. Jaja, met (niet lachen) Charlie Sheen in de hoofdrol.

  https://www.youtube.com/watch?v=GOc01_Ty1eQ

  http://www.imdb.com/title/tt0115571/?ref_=fn_al_tt_1

 8. Timon van Dordt zegt

  Echte intelligente beschavingen kijken geen TV. Ze zullen dus ook gen uitzendingen bekijken van andere planeten. 99 % wat op TV verschijnt is onzin. Aan de andere kant: uitzendingen van meer dan 30 jaar geleden waren nog redelijk interessant en als zo’n beschaving ook nog antropologen kent, zullen ze onze uitzendingen bestuderen als zijnde manieren van communicatie van een primitieve soort.

Speak Your Mind

*