23 februari 2024

Woehaha… is ’t een rode geest? Nee, het is IC63

Credit foto: J-P Metsávainio

Van J-P Metsávainio heb ik vaker prachtige astrofoto’s laten zien, maar nu heeft deze Finse astrofotograaf een nieuwe gallerij, waarin hij een serie hemelobjecten toont, met een bewerkte versie ervan van iets waar het sterk op lijkt. Zoals het schitterende exemplaar hierboven, de emissienevel IC63 in het sterrenbeeld Cassiopeia. IC63 wordt ook wel de Fantoomnevel genoemd en als je naar de rode geest-bewerking kijkt, die Metsávainio gemaakt heeft, snap je wel waarom dat is – mmmmm, heeft wel iets weg van Olaf van Kooten z’n avatar. 🙂 Een andere is die van Melotte 15, waarvan de Fin eerder al een sublieme driedimensionale versie had gemaakt, en die nu als een draaiende en zwierende danseres tevoorschijn komt:

Credit foto: J-P Metsávainio

Je moet echt even op de AstroAnarchy site van Metsá¤vainio kijken, die ons een blik toont op ‘the dark side of art‘. Alle foto’s hier zijn geplaatst met persoonlijke toestemming van Metsávainio. Nou vooruit, nog eentje dan om ’t af te leren, de rest van de gelijkenissen moet je echt op z’n site bekijken. Kosmische zaadcellen of kikkervisjes in IC 410:

Credit foto: J-P Metsávainio

Bron: Bad Astronomy + AstroAnarchy.

Share

Comments

 1. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Prachtig 😀 Maar ik ga die Fin even een mailtje sturen, want er ligt natuurlijk wel copyright op mijn avatar 😛

 2. 😀 Ik heb er ook een gemaakt (gekheid)

  http://i.imgur.com/hiWUPw2.png

  http://i.imgur.com/FwjjksI.jpg

  • Ik dacht altijd dat je het mannetje op de maan had, van het poesje op de maan had ik nog niet eerder gehoord. 🙂

   • Vanaf het eerste moment dat ik de maan scherp in beeld had zag ik die poes daar. Het is een soort ijkpunt geworden. Ik kom er nooit meer vanaf Arie. De poes van Monique (hihi)
    Emoticon

    • Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

     Hahaha… nou zie ik het ook! Zal de volgende keer moeten uitkijken dat ik bij het naar buiten slepen van m’n telescoop niet iets zeg zoals “Ik ga even naar de poes van Monique kijken”… 😛

Speak Your Mind

*