14 juni 2024

Venus, Mars, Maan en Uranus in één plaatje.

Eergisteren viel de aangekondigde samenstand van Venus, Mars en de Maan in het water: er was in Nederland niets van te zien. Maar gisterenavond (za 21 feb) hadden we een goede herkansing. De Maan stond inmiddels wat verder van het tweetal planeten vandaan, maar Venus en Mars hadden wél déze avond hun dichtste nadering tot elkaar. Met een hoekje van 28 boogminuten was dat minder dan één schijnbare maandiameter.Arie en ik waren voor een gezellig feestje in Vreeswijk/Nieuwegein maar rond 19.00 uur hebben we ons geëxcuseerd en zijn er een poosje tussen uit gepiept om te kijken of we iets van de samenstand konden zien. Aanvankelijk zag het er niet best uit: een dik wolkenpakket met hele kleine open stukjes. Soms zagen we de Maan door een gaatje schijnen en even later Venus en Mars, maar nog niet gelijktijdig. Natuurlijk had ik camera en statief bij me en kon na enig geduld dit plaatje schieten.

Na nog meer geduld kwam er een bredere opklaring. Ik wist dat Uranus óók vlak bij de Maan stond en dat die ook te vangen moest zijn. Dus beetje langer belichten en yes – het is gelukt!

Het leuke van dit soort astrofoto’s is dat er geen bijzondere apparatuur voor nodig is. Een camera op statief die een paar secondes kan belichten is voldoende.

Share

Comments

 1. Welja, ook Uranus er op! 😉
  Als ik dat geweten had, had ik mijn camera positie daar op aangepast. Maar ja, ik ben niet zo’n goede amateur astronoom als jij, natuurlijk.

  Geweldig Paul. Gefeliciteerd met wederom een mooi plaatje

 2. Mooie foto’s Paul. Hieronder nog een foto die ik van jou gemaakt heb toen je die foto’s aan het maken was, in dat met felle lampen beschenen historische deel van de Oude Sluis in Nieuwegein.

  paul

 3. Zooo’n gezellig feestje dat je om 19:00 buiten plaatjes ging schieten! Ik heb vroeger in Nieuwegein (Jutphaas) gewoond. Vlakbij de Persil fabriek (Henkel)

 4. Hihihi, terwijl wij naar buiten gingen bleef de rest achter, zich stortend op pizza’s en drinken. Maar toen we een uurtje later weer terugkwamen hadden ze keurig voor ons nog stukken pizza bewaard – echte vrienden. 😀

  • Oh, gelukkig maar. Je krijgt anders altijd best trek na het fotograferen 😀 Ik vind het trouwens een top foto, Paul. Ik ben me al weer uren aan het verdiepen in camera’s (zucht) Vraag ik nou de Canon EOS 600D 18-55ISII of de Canon EOS 1200D + EF-S 18-55mm IS II voor mijn verjaardag.
   De verschillen zit hem in een kantelbaar lcd scherm, geen AF bij filmen (moet handmatig), het gewicht. Ik krijg er zo langzamerhand een sik van.
   Smiley

   • Paul Bakker zegt

    Ik heb de 650D en een kantelbaar LCD-scherm vind ik echt een pré bij fotograferen vanaf statief of telescoop en het terugkijken van het resultaat.
    Het AF bij filmen werkt niet fijn bij de 650D. Hortend en stotend en ook duidelijk hoorbaar op de film. Ik heb het uitgezet.

    • Ah, bij die EOS 1200D is er geen AF en moet je continu zelf scherpstellen tijdens het inzoomen (had ik uit zo’n promotiefilmpje begrepen) Ze hebben allebei een oudere DIGIC4 processor, maar ach. Een groot nadeel bij die 1200D is idd geen kantelbare LCD scherm. Fijn dat jij daar duidelijk over bent.

     Voor op mijn telescoop dacht ik dat de 600D erg zwaar is ( 570 gram) Ik vraag me af of het handig is om zo’n T2 ring te kopen en hem achterop mijn telescoop te monteren. Als je omhoog gaat om iets te filmen zou ik wel eens een probleem kunnen hebben omdat het hele zooitje dan klem komt te zitten, snap je?

     Ik wil de Orionnevel, de Pleiaden en noem maar op ook direct met de camera filmen of fotograferen. Met mijn huidige camera is haast geen moer te zien zo donker. Dan moet ik alles uit de kast trekken om via mijn videobewerking nog iets terug te zien.
     – Kan je nou een ISO waarde b.v op 800 instellen (of hoger) en daarna minder donker filmen?
     – Kan ik tijdens het filmen inzoomen (is dat dan optische zoom) Digitale zoom kan ook via bewerking.
     – Is 3.1 optische zoom niet wat weinig?

     Ik denk dat ik die 1200D maar vergeet Paul. Dan ga ik die jij hebt nog eens bekijken en vergelijken.

  • Enceladus zegt

   Maar de drank was kennelijk wel op? 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 5. Enceladus zegt

  Proficiat Paul, fraaie plaat!
  Jammer van al die bewolking afgelopen vrijdag, maar beter nu slecht weer dan op 20 maart.
  T-minus 26.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 6. Martin Schoenmaker zegt

  Ik heb de samenstand ook gefotografeerd, maar wist uiteraard weer eens niet van Uranus af… 🙁
  Toch een leuk resultaat: http://postimg.org/image/wjxwxbtl1/ Een simpele digitale camera is in dit soort situaties inderdaad voldoende. Ik meen zelfs een rode kleur te ontwaren in de paar pixels die bij Mars horen… 😉

  Ook het earth-shine was mooi te zien. In dit kleine filmpje heb ik drie foto’s met verschillende belichtingstijden achterelkaar gezet: https://www.facebook.com/video.php?v=10206009358578246&l=3273412045274794918

 7. Die Martin…je hebt de smaak te pakken hè 😉 Goed werk man.

 8. Voor de liefhebbers/stargazers, ik kwam een mooi setje pdf’s tegen van de New York uni over “observational astronomy”. 13 pdf’s een een paar bijbehorende clipjes.

  http://cosmo.nyu.edu/lage/support_files/obs_astro/lectures/

Speak Your Mind

*