16 juli 2024

Kleurrijk stilleven van onze kosmische begeleider

SMC infrared

Sterrenkundige foto’s hebben vaak iets weg van kunstwerken. Deze afbeelding van ons buurstelsel de Grote Magelhaanse Wolk is daar zeker geen uitzondering op! Het stilleven is eigenlijk een samenwerking tussen twee kosmische kunstenaars, namelijk de Europese Herschel-infraroodtelescoop en de Amerikaanse Spitzer-ruimtetelescoop.

Aangezien het een infraroodopname is, laat de foto dingen zien dat normaal gesproken voor het menselijk oog verborgen blijven. De kleuren worden toegewezen aan een bepaald temperatuurbereik: relatief koud gas van zo’n -250 graden C (waargenomen door Herschel)wordt weergegeven als een rode tint, waarmee de rand van het sterrenstelsel zichtbaar wordt. De heldere blauwwitte vlekken zijn dan weer waargenomen door Spitzer en laten warmer gas zien van zo’n 150 graden C, dat wordt opgewarmd door pasgeboren sterren.

De klonters van stervorming laten goed de vorm van het sterrenstelsel zien – de Kleine Magelhaanse Wolk bestaat uit een centrale balk, rechts op de opname, met een uitgebreide “vleugel” die zich uitstrekt naar de linkerrand van de foto. De totale grootte van de Kleine Magelhaanse Wolk is zo’n 8000 lichtjaar. De KMW en z’n grotere broer, de Grote Magelhaanse Wolk, zijn de grootste satellietstelsels van de Melkweg en vermoedelijk verstoorde dwergspiraalstelsels, een zeldzaam type van sterrenstelsels die vaak gekarakteriseerd worden door een centrale balk met

Share

Speak Your Mind

*