16 juli 2024

DARPA komt met plan kleine satellieten te lanceren met straaljagers

Een straaljager met daaronder de ALASSA raket. Credit: DARPA

Satellieten de ruimte in brengen is een dure aangelegenheid. Wil je laadruimte in de kop van een draagraket dan ben je al gauw € 58.000 per kg kwijt, dus met een beetje satelliet ben je snel een paar miljoen euro kwijt om alleen al in de ruimte te komen. Onlangs kwam DARPA – de denktank van het Amerikaanse leger en feitelijk de initiatiefnemer van het oorspronkelijke Internet – met een nieuw plan om kleine satellieten tot 45 kg goedkoop de ruimte in te brengen.

ALASA brengt een satelliet in een baan om de aarde (Credit: DARPA)

Bij dat plan, Airborne Launch Assist Space Access (ALASA) genaamd, wordt een kleine raket met daarin de satelliet onder een straaljager gehangen en raket wordt ergens hoog in de lucht tijdens de vlucht van de straaljager gelanceerd, iets wat je op de animatie hieronder ziet. De kosten van zo’n lancering bedragen nog geen miljoen euro, een schijntje van wat de lancering met een gewone raket zou kosten. Het idee erachter is niet nieuw, sterker nog het wordt al uitgevoerd, zoals bij de lancering van de IBEX en NuSTAR satellieten, waarbij gebruik werd gemaakt van een Pegasus XL raket, die onder een straaljager hing. Begin 2016 wil DARPA twaalf vluchten gaan uitvoeren om het concept te testen.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. 45 kilo is niet veel. Kunnen ze geen ICBM’s gebruiken, zijn er genoeg van en worden die tenminste eens nuttig gebruikt.

Speak Your Mind

*