17 juni 2024

Het verhaal achter de ándere satelliet van de aarde

Credit: Jecowa/Wikipedia

De aarde heeft maar één maan – vandaar dat we ‘m geen naam gegeven hebben, behalve dan simpelweg de maan. Maar wist je dat de aarde nog een natuurlijke satelliet heeft? Deze satelliet draait niet simpelweg rond de aarde, maar beweegt in een ingewikkelde baan rondom de omloopbaan van de aarde. Zo’n object noem je een quasi-orbitale satelliet en het object in kwestie staat bekend als 3753 Cruithne.De omloopbaan van 3753 Cruithne wordt een hoefijzerbaan genoemd. Om te verklaren waarom het een hoefijzerbaan wordt genoemd, moet je eigenlijk van bovenaf op het zonnestelsel kijken:https://www.youtube.com/watch?v=lRaqYClJ154Wat Cruithne uniek maakt is het feit dat-ie wiebelt en zwaait langs z’n hoefijzer. Als je Cruithne’s beweging in het zonnestelsel bekijkt, dan zie je dat het een rommelige ring vormt rondom de omloopbaan van de aarde, waarbij Cruithne zover afzwaait dat-ie soms in de buurt van Venus en zelfs Mercurius komt. Cruithne draait eens per jaar rondom de zon, maar doet er bijna 800 jaar over om z’n rommelige ring rondom de aardbaan te voltooien. Hieronder zie je een video die dat verduidelijkt. We roteren met dezelfde snelheid als de aarde rond de zon, zodat de aarde in de video stationair blijft:

https://www.youtube.com/watch?v=dsHsYjuudVo

We hebben trouwens geen idee hoe Cruithne er van dichtbij uitziet: de quasi-satelliet meet slechts zo’n vijf kilometer en da’s veel te klein om vanaf de aarde in detail zichtbaar te zijn. Toch is het te hopen dat Cruithne nooit zal inslaan op aarde, want dan hebben we het over een vergelijkbare klap als degene die het einde van de dinosauriërs inluidde. De kans dat dat werkelijk zal gebeuren is gelukkig nihil en over 8000 jaar zal Cruithne dusdanig dicht langs Venus scheren, dat-ie een zwieper zal krijgen en (vermoedelijk) het binnen-zonnestelsel zal verlaten.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Ja, ik had weleens van Cruithne gehoord. Vermoedelijk een ingevangen asteroïde?

  Overigens heeft onze maan wel een naam, namelijk ‘Maan’. We noemden onze maan immers allang Maan voordat we überhaupt wisten dat andere planeten manen hadden. In feite is dus de eigennaam Maan tot soortnaam verheven.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Co van Driel zegt

  Is het mogelijk, dat er ooit een ruimtevaartuig naar Cruithne gaat, om daar op te landen of het hemellichaam eens van dichtbij te bekijken?

 3. Olaf van Kooten zegt

  Tuurlijk is dat mogelijk, maar er is momenteel geen dergelijke missie gepland.

  • Blijkbaar zou dat toch niet zo gemakkelijk zijn en het zou te
   veel brandstof kosten. Onze “echte” grootste maan trekt harder aan.

 4. Ik blijf dit filmpje over Cruithne uiterst vermakelijk vinden: http://www.astroblogs.nl/2009/03/02/zie-cruithne-schijnt-door-de-bomen/

 5. Nooi van gehoord en dat maakt dit blog driedubbel zo leuk…..dank u 🙂

Speak Your Mind

*