Site pictogram Astroblogs

Mag ik even voorstellen: 2010 TK7, de enige bekende Trojaan van de Aarde

Credit: NASA/Jet Propulsion Lab-Caltech/UCLA.

Gisteren had Olaf van Kooten hier het verhaal van de tweede satelliet van de Aarde, de kleine planetoïde 3753 Cruithne. Maar naast onze echte maan en deze kleine, vijf kilometer grote steenklomp, is er nóg een object dat als een soort van begeleider van de aarde kan worden beschouwd. In oktober 2010 werd namelijk met NASA’s Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) missie 2010 TK7 ontdekt, een 300 meter grote planetoïde, die in baan met de vorm van een zadel om Lagrangepunt L4 van de aarde draait. Je ziet hierboven 2010 TK7, op de door WISE gemaakte foto, dat puntje in de groene cirkel. Het punt L4 bevindt op de baan van de aarde, met een ‘voorsprong’ op de aarde van 1 maal de afstand aarde-zon (in rechte lijn, niet langs de kromming van de baan). Hieronder zie je alle Lagrangepunten van de zon en aarde, L1 tot en met L5.

De Lagrangepunten. Credit: Neil J. Cornish / NASA / WMAP science team, via http://map.gsfc.nasa.gov/mission/observatory_l2.html.

Planetoïden die zich bevinden in de Lagrangepunten L4 en L5 van een planeet worden Trojanen genoemd. Mars heeft Trojanen in L4 en L5, Jupiter heeft ze, Saturnus heeft ze, Neptunus heeft ze en zelfs twee manen van Saturnus zijn in het bezit van Trojanen. Lange tijd was de vraag of de aarde ook zo’n Trojaan heeft en toen ik augustus 2010 over deze vraag blogde was het antwoord ‘dat weten we niet’. Maar zoals gezegd, twee maanden na mijn blog ontdekte men 2010 TK7 met de infrarood-satelliet WISE en dat bleek een echte aardse trojaan te zijn, de enige die tot nu toe bekend is. Hieronder zie je z’n baan in 2011, waarin je ziet hoe 2010 TK7 in een soort zadelvorm om L4 draait.

credit: Paul Chodas & Don Yeomans.

Dat 2020 TK7 daarbij niet in het eclipticavlak blijft, het vlak van de aarde in haar baan om de zon, blijkt wel uit de afbeelding hieronder, waarin je de baan van de trojaan driedimensionaal ziet. Iedere ‘loop’ van de groene cirkel stelt de baan van 2010 TK7 in één jaar voor, de blauw stippen stellen de baan van de aarde om de zon voor.

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA / Athabasca University, University of Western Ontario and the CFHT.

Bron: Starts with a Bang.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten