Site pictogram Astroblogs

Ander leven dan wat wij kennen zou op Titan in vloeibaar methaan kunnen leven

Model van een azotosome cel. Credit: James Stevenson

Onderzoekers van de Cornell Universiteit (VS) zijn gekomen met een model van een levensvorm, die afwijkt van het leven zoals dat op aarde voorkomt en die in staat zou zijn te kunnen bestaan onder de barre omstandigheden van de maan Titan bij Saturnus, waar vloeibaar methaan in grote meren én als neerslag voorkomt bij een temperatuur van -180 °C. Het is een levensvorm die zonder zuurstof werkt en die gebaseerd is op methaan. Het zou een celmembraan hebben van ongeveer 9 nm groot – zo groot als de kleinste virussen – en het zou bestaan uit organisch stikstof. De wetenschappers noemen de cel azotosoom, je ziet ‘m op de afbeelding hiernaast. Azotosoom zou stofwisseling hebben en zou in staat zijn zich voort te planten, net zoals leven op aarde.

De onderzoekers James Stevenson, Jonathan Lunine en Paulette Clancy, met een foto van Titan en Saturnus, gemaakt door Cassini en een model van  het azotosoom. Credit: Jason Koski/University Photography

Het woord azotosome verwijst naar stikstof, want ‘azote’ is het Franse woord daarvoor. Naast stikstof komen in azotosoom ook moleculen van koolstof en waterstof voor. De onderzoekers hopen dat ze uiteindelijk door een missie naar Titan kunnen laten zien dat hun levensvorm echt bestaat. Meer info over azotosoom in dit vakartikel, dat 27 februari verscheen in Science Advances. Bron: Science Daily.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten