4 oktober 2024

Ander leven dan wat wij kennen zou op Titan in vloeibaar methaan kunnen leven

Model van een azotosome cel. Credit: James Stevenson

Onderzoekers van de Cornell Universiteit (VS) zijn gekomen met een model van een levensvorm, die afwijkt van het leven zoals dat op aarde voorkomt en die in staat zou zijn te kunnen bestaan onder de barre omstandigheden van de maan Titan bij Saturnus, waar vloeibaar methaan in grote meren én als neerslag voorkomt bij een temperatuur van -180 °C. Het is een levensvorm die zonder zuurstof werkt en die gebaseerd is op methaan. Het zou een celmembraan hebben van ongeveer 9 nm groot – zo groot als de kleinste virussen – en het zou bestaan uit organisch stikstof. De wetenschappers noemen de cel azotosoom, je ziet ‘m op de afbeelding hiernaast. Azotosoom zou stofwisseling hebben en zou in staat zijn zich voort te planten, net zoals leven op aarde.

De onderzoekers James Stevenson, Jonathan Lunine en Paulette Clancy, met een foto van Titan en Saturnus, gemaakt door Cassini en een model van  het azotosoom. Credit: Jason Koski/University Photography

Het woord azotosome verwijst naar stikstof, want ‘azote’ is het Franse woord daarvoor. Naast stikstof komen in azotosoom ook moleculen van koolstof en waterstof voor. De onderzoekers hopen dat ze uiteindelijk door een missie naar Titan kunnen laten zien dat hun levensvorm echt bestaat. Meer info over azotosoom in dit vakartikel, dat 27 februari verscheen in Science Advances. Bron: Science Daily.

Share

Comments

  1. dr.Kwast zegt

    Dan is het moeilijk om daar mee te converseren. Trouwens dat er op aarde leven is is ook een natuurlijke gok. De mogelijkheid van geen leven is groter. Dat er ergens leven zal zijn in wat voor vorm dan ook, het zal ons niet kunnen bereiken. Dat wijst het jaren lange uitzenden van radio signalen wel, geen antwoord. Logisch wezentjes in methaan.

  2. Wat weten wij nu nog maar ? In feite bijna niets. Er zullen wel miljarden ‘aardachtige’ planeten bestaan. Maar hoeveel hiervan zullen levensvormen kennen vergelijkbaar met deze van onze wereld ? Gemiddeld één aardachtige planeet op één miljard aardachtige planeten ? Die schatting zou wel eens dicht bij de waarheid kunnen liggen.

Speak Your Mind

*