28 september 2023

Een babyster gunt ons een kijkje in z’n baarmoeder

credit: ESA/Hubble, NASA, Karl Stapelfeldt (GSFC), B. Stecklum and A. Choudhary (Thüringer Landessternwarte Tautenburg, Germany.

Wat dacht je van deze schitterende opname? Je ziet V1331 Cyg, een jonge ster op een afstand van 1800 lichtjaar vanaf de aarde. Dit object is eigenlijk nog een proto-ster en is nog bezig met inkrimpen. Uiteindelijk zal het tot waterstoffusie in de kern komen, waarna V1331 een ster uit de hoofdreeks zal worden, net als onze zon. De opname is gemaakt door Hubble en je ziet, naast de proto-ster, ook een opvallende slakkenhuisvormige reflectienevel. Reflectienevels zijn gas -en stofwolken die het licht van nabije sterren, je raad het al, reflecteren! In dit geval verlicht V1331 een donkere wolk die bekend staat als Lynds 981.

Op de Hubblesite wordt het belang van deze opname uitgelegd:

Wat V1331 Cyg speciaal maakt, is het feit dat we precies tegen één van z’n polen aankijken. Normaal gesproken wordt onze blik op een jonge ster belemmerd door de omringende envelop van gas en stof, maar jonge sterren stoten aan de polen krachtige jets uit, die het gas en stof wegblazen en ons een onbelemmerde blik gunnen. Aan de hand hiervan hebben we o.a. aanwijzingen gevonden voor het ontstaan van een object met lage massa in de buitendelen van de circumstellaire schijf.

Bron: io9

Share

Comments

  1. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

    Grappig eigenlijk dat ik eerst dacht dat het V838 Monocerotis was. Blijkbaar lijkt de babyfase van sterren precies op de sterffase…

    http://en.wikipedia.org/wiki/V838_Monocerotis

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: