3 december 2023

Staatssecretaris Dekker onthult plaquette in Academiegebouw

Ter herinnering aan de Leidse (ESO-)vergadering van het eerste uur onthult staatssecretaris Sander Dekker in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden een plaquette op dinsdag 3 maart.

Europese sterrenwacht

Op 25 en 26 januari 1954 kwamen vooraanstaande astronomen uit zes landen bijeen in de statige Senaatskamer in het Academiegebouw. Een van hen was de beroemde Leidse sterrenkundige, Jan Hendrik Oort. De sterrenkundigen spraken indringend en bevlogen met elkaar over het belang van een internationale Europese organisatie voor de bouw en het beheer van de meest krachtige telescopen op aarde en de mogelijkheden van een Europese sterrenwacht op het Zuidelijk halfrond. Die organisatie, ESO, is er gekomen dankzij deze bijzondere bijeenkomst, want na afloop ondertekenden ze een beginselverklaring.


Baanbrekend onderzoek

Acht jaar later, in 1962 was het zover en was de Europese Organisatie voor Astronomisch Onderzoek op het Zuidelijk Halfrond (ESO) een feit. De internationale verdragsorganisatie ESO draagt bij aan de installatie en bouw van de meest krachtige telescopen in Chili waarmee sterrenkundigen uit de hele wereld baanbrekend onderzoek doen. De Europese organisatie werkt nauw samen met de industrie.

De ESO is uitgegroeid tot de belangrijkste organisatie voor

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: