10 december 2023

OSIRIS ziet schaduw van Rosetta

ESA Rosetta Osiris Shadow 67P

De meeste foto’s die gepubliceerd zijn van de komeet 67P zijn gemaakt door de kleine NAVCAM camera aan boord van de Rosetta-komeetverkenner. Nu is dan eigenlijk een foto vrijgegeven van die andere camera, de hogeresolutie OSIRIS-camera. Onderstaande foto laat een gebied zien van 228 bij 228 meter, met een fantastische resolutie van 11 cm per pixel! De foto is gemaakt nabij de grens tussen Imhotep en Ash, twee gebieden van de komeet met een verschillend uiterlijk. Het ene gebied is mooi vlak, terwijl het andere veel ‘rommeliger’ is. Beide gebieden worden door een serie steile hellingen van elkaar gescheiden. De foto is genomen vanaf een afstand van 6 kilometer en bovendien op een bijzonder moment: op het moment van de opname stonden de zon, de komeet en Rosetta precies op

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d