21 februari 2024

Opnieuw sterrencluster ontdekt in buitenwijken van Melkweg

Kim 2

Astronomen hebben opnieuw een verre sterrencluster ontdekt in de buitenwijken van de Melkweg. In tegenstelling tot de vorige twee, die open sterrenhopen met jonge sterren waren, gaat het in dit geval om een oude bolvormige sterrenhoop. Het is overigens geen grote sterrenhoop: het totale aantal sterren is zo’n 20 keer lager dan bij vergelijkbare sterrenclusters, terwijl ook de sterdichtheid minder dan de helft is dan bij andere bolhopen. Het lijkt er dan ook op dat de bolhoop, die Kim 2 is gedoopt, een flink deel van z’n massa moet hebben verloren, vermoedelijk als gevolg van de getijdenkrachten van de Melkweg. Astronomen vermoeden dat de Melkweg vroeger veel meer bolhopen moet hebben gehad, maar dat een groot deel (behalve de zwaardere exemplaren) zijn “verdampt”, oftewel helemaal zijn opgelost in de galactische halo. Waarom Kim 2 dan nog bestaat, is dus een vraag. Vermoedelijk is Kim 2 helemaal niet bij de Melkweg ontstaan, maar heeft het behoord tot een dwergstelsel die lang geleden door de Melkweg is opgeslokt. De afstand tot

Share

Speak Your Mind

*