20 juni 2024

Vrijdag a.s. arriveert Dawn bij dwergplaneet Ceres

Ceres_dawn

Laten we eerst even beginnen met een quizvraag: wat heeft Ceres te maken met een ontbijt? Zie de video onderaan en je weet het. De video vertelt nog veel meer, want hij gaat over de nadering van de Amerikaanse ruimteverkenner Dawn, die vrijdag met z’n ionenmotor in een baan om Ceres terecht zal komen, en over het onderzoek dat daarna zal plaatsvinden. Afgelopen twee maanden hebben we telkens foto’s voorbij zien komen van Ceres, die gemaakt zijn door Dawn van steeds dichterbij en die steeds meer fascinerende dingen lieten zien, zoals de mysterieuze witte vlekken in een krater of vlakte – waarvan het laatste nieuws is dat ze vermoeden dat ze bestaan uit ijs. Dat onderzoek aan Ceres, zowel aan z’n zichtbare kenmerken aan de buitenkant als aan de interne structuur, zal in enkele fasen gaan, waarbij Dawn steeds dichter bij zal komen.

banen

Comments

 1. maarten meulendijks zegt

  Dit vind ik zo raar, een frame uit de Ceres video van de Nasa. Je ziet de krater er omheen al helemaal donker zijn, maar de witte vlek geeft licht! Dat kan toch reflecterend ijs zijn??? https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10997207_10152824172200889_3978767662146132703_n.jpg?oh=6ad3c5e19bb649998024edb9e855fe07&oe=55939F7F&__gda__=1434577664_9ba7af17e09620cec365809c36ff18a5

  • Ja, dat zou inderdaad goed kunnen.

   • maarten meulendijks zegt

    oh pardon, dat was typefout, ik bedoelde juist: dat kan toch GEEN ijs zijn? Want de krater is al donker, maar er komt licht vanaf! Het geeft licht

  • Enceladus zegt

   Scherp opgemerkt Maarten! Eigenlijk is Aries oplossing de enige plausibele verklaring, want als dat niet een hele hoge bergtop is die bedekt is met ijs (sneeuw veronderstelt een atmosfeer, lijkt me), dan is er daar iets dat licht uitzendt. En als dat zo is [speculatie mode aan], dan bestaat er daar wellicht een primitieve levensvorm die aan het oppervlakte leeft en overdag zonlicht opvangt en dat licht ’s nachts weer uitstraalt.

   Kortom: Ceres zou weleens dé ontdekking van het jaar, wat zeg ik, van het decennium kunnen gaan opleveren!

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Die aliens zijn ook al niet zuinig met energie…laten de godsganselijke nacht de lampen branden 🙁

    • Enceladus zegt

     LOL @ K.J. 🙂

     Pssst… niet verder vertellen: die aliens op Venus laten de kachel altijd branden, weer of geen weer! 😉

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Haha ja nu je het zegt…….dus eigenlijk doen wij het helemaal nog niet zo slecht op onze planeet

 2. Wellicht is het een hoge centrale bergtop in de krater, wiens top bedekt is door sneeuw? Laten we de foto’s van Dawn afwachten die van dichterbij zullen worden genomen. Spannend!

 3. Ik gooi het op een fosfor fikkie, of iets dergelijks.
  Dat het licht geeft, lijkt mij wel duidelijk.
  En mocht het niet zo zijn, dan zal het niet zo zijn 🙂

 4. Monique zegt

  Om alvast in de stemming te komen is deze documentaire over Pluto best de moeite waard.
  Op 25:31 gaat het ook over Ceres en Charon. Hoe ze aan hun namen komen en wat al niet meer. Erg interessant.
  https://www.youtube.com/watch?v=3tu0ql1ARd8

  Een filmpje van de foto van Ceres gemaakt:
  https://www.youtube.com/watch?v=qNNUAFJoyfE

 5. ” Dan wordt Dawn’s gamma ray and neutron detector (GRaND) in stelling gebracht en zal de zwaartekracht van Ceres worden gemeten.”

  Wiki;
  Gamma Ray and Neutron Detector (GRaND) — This instrument is based on similar instruments flown on the Lunar Prospector and Mars Odyssey space missions. This instrument includes 21 sensors with a very wide field of view.[40] It will be used to measure the abundances of the major rock-forming elements (oxygen, magnesium, aluminium, silicon, calcium, titanium, and iron) on Vesta and Ceres, as well as potassium, thorium, uranium, and water (inferred from hydrogen content)

Speak Your Mind

*