22 juli 2024

Exoplaneet 30 Ari Bb blijkt maar liefst vier moedersterren te hebben

One Planet, Four Stars: The second known case of a planet in a q

Sterrenkundigen hebben een planeet ontdekt die maar liefst vier moedersterren heeft, de planeet 30 Ari Bb, op 136 lichtjaar afstand van ons te vinden in het sterrenbeeld Ram (Aries). Het is niet voor het eerst dat een exoplaneet met vier sterren wordt gevonden, eerder al was van de in 2013 ontdekte planeet

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Ik las het vanochtend elders al (zie Astrocorner). Overigens vind ik dat het begrip ‘moederster’ zo wel aan inflatie onderhevig is. De planeet is normaliter immers ontstaan uit de schijf rondom één ster en aangezien de planeet ook maar om één ster draait, zou je die ster m.i. moeten aanmerken als de moederster.

  Die nieuwgevonden ster op 23 AE is echt wel apart. Ter vergelijk: Uranus staat op 19 AE van de zon, Neptunus op 30 AE. Die nieuwgevonden ster zou je, omdat hij net als de planeet om dezelfde ster draait, een ‘bijzon’ kunnen noemen, die andere twee ‘buurzonnen’. Het grappige van die ‘buurzonnen’ is dat je daar af en toe een zonsverduistering door een andere zon krijgt. 🙂 Niet dat het donker wordt natuurlijk, maar het wordt wel iets minder licht als de ene zon de andere afdekt.

  Ik neem overigens aan dat de planeet niet echt nachten kent? Zonnepanelen zul je er vast heel goed kunnen verkopen. Met telescopen langs de deuren gaan lijkt me tamelijk zinloos.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Obelix zegt

  Zo bijzonder is het nieuws nu ook weer niet… :

  http://www.astroblogs.nl/2012/10/15/planeet-met-vier-zonnen-ontdekt/

  ————
  Ach Gert, uiteraard kent deze ster wel degelijk ‘echte’ nachten. Als zowel de bijster alsook de buursterren aan de dagzijde staan is de nacht volledig.

  Jack Vance zou het ‘Murk’ noemen.
  [ Moeders houdt uw dochters binnen…]

  Groet, Paul

  • Paul, bedankt voor die link, die zocht ik zelf ook. 🙂 In de blog en ook in de bron wordt deze andere exoplaneet met vier zonnen KIC 4862625 genoemd. Daarop had ik gezocht op de Astroblogs, maar niet gevonden. Maar een andere naam van die exoplaneet is PH1b en daarover had Olaf toen een blog geschreven.

  • Enceladus zegt

   Als ik het plaatje zo bekijk, dan zijn er slechts een deel van het jaar nachten mogelijk op die planeet. En dat is dan ook nog eens afhankelijk van de snelheid waarmee de nu ontdekte ster om de andere ster draait.
   Hoe dan ook een interessant stelsel daar.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. “Exoplaneet 30 Ari Bb blijkt maar liefst vier moedersterren te hebben”

  Hhmmm,, prima plek voor zonaanbidders, lijkt me 🙂

  • Enceladus zegt

   En ook voor het delen van de ouderlijke plichten. Ik bedoel maar: als je vier moeders hebt… 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Obelix zegt

    Och dat weet ik zo net nog niet…

    Als ‘iedereen’ verantwoordelijk is,
    blijkt meestal dat niemand de verantwoordelijkheid op zich neemt… 😉

 4. Geraldine zegt

  Weet iemand hoe de planeet ontdekt is?

  Ik heb al gezocht, maar kan het niet vinden…

 5. Staat in het bron artikel waarnaar verwezen. Ik heb het vluchtig doorgelezen en kan niet de gebruikte methode eruit halen (wobble of transit), als dat je vraag is

  Q
  The discoveries were made using instruments fitted to telescopes at the Palomar Observatory in San Diego: the Robo-AO adaptive optics system, developed by the Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics in India and the California Institute of Technology in Pasadena, and the PALM-3000 adaptive optics system, developed by NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, and Caltech.
  /Q

Speak Your Mind

*