25 februari 2024

Dawn is gearriveerd bij de dwergplaneet Ceres

Dawn heeft bij aankomst de smalle sikkel van Ceres op de gevoelige plaat vastgelegd.

Dawn heeft bij aankomst de smalle sikkel van Ceres op de gevoelige plaat vastgelegd.

Hier hiep hoera! De Amerikaanse Dawn-ruimtesonde is eindelijk gearriveerd bij de dwergplaneet Ceres. De afstand tot Ceres bedroeg zo’n 61.000 kilometer toen Dawn werd ingevangen door het zwaartekrachtveld van de dwergplaneet, waarna een stabiele omloopbaan werd aangenomen. De vluchtleiding in Pasadena ontving vervolgens de melding dat Dawn helemaal in orde is!

De komende weken zal Dawn naar binnen spiraliseren, om vervolgens in april z’n definitieve (polaire) omloopbaan aan te nemen, op een hoogte van 13.500 kilometer. Dawn is de allereerste ruimtesonde in een omloopbaan om een dwergplaneet

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Mooi nieuws! Ik verheug me op de komende ontdekkingen.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Avatar foto Monique zegt

  Hmm…

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Hmm… = 🙂 of Hmm.. = 🙁
   Of bedoel je dat het zo net nog niet weet?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Avatar foto Monique zegt

    Teleurgesteld natuurlijk 🙁 Ik dacht betere ingezoomde afbeeldingen te zien. Het mysterie van de witte lichten zou een stuk duidelijker worden. Krijgen we dat gekoekwaus wat we al wisten. Moeten we wachten tot april (goeie grap)
    Daar zakt mijn broek van af hoor (zucht)

    • Avatar foto Enceladus zegt

     Jij draagt toch alleen maar rokjes? 🙂

     Verder moet je maar denken dat het binnen de kortste keren april is. Komt echt wel goed!

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Monique dat kan niet….weet je nog in februari kregen we foto’s genomen vanaf 46.000km…..en nu is Dawn op ruim 60.000km…..Dawn is ondertussen ceres voorbij gevlogen. Ik denk om af te kunnen remmen zonder zelf energie te verbruiken (zwaartekracht ceres) en zo in een omloop te komen. Anyhow, Dawn is nu 15.000km verder weg dan toen die laatste foto’s binnen kwamen 🙂

      Hier de homepage met realtime info, en een image met de exacte baan….je ziet dat hij ceres voorbij is gevlogen http://dawn.jpl.nasa.gov/mission/live_shots.asp

 3. Avatar foto Monique zegt

  @ Gert 😀 Klopt, ik draag altijd rokjes. Die uitdrukking bestaat niet dat je rokje afzakt (of panty) 🙁
  @ Kees-Jan (KJ?) Dan heb ik het verkeerd begrepen.
  ” De komende weken zal Dawn langzaam dichterbij kruipen, om vervolgens op 6 maart in een omloopbaan terecht te komen.”
  https://www.astroblogs.nl/2015/02/18/nasa-publiceert-nieuwe-fotos-van-dwergplaneet-ceres/

  @ Gert, ik geloof niet dat we in april of op korte termijn het antwoord krijgen 😉 Dat kun je ook niet verwachten want er is wel meer in het universum waar voorlopig alleen over kan worden gespeculeerd.
  Dat neemt niet weg om in de tussentijd te bedenken hoe of wat zoiets mogelijk maakt. Dat is misschien nog wel het leukste. De reflectie van elektromagnetische golven… ik geloof er niks van. Waarom dan alleen daar op die plek?

 4. Ja dat klopt…..eerst voorbij gevlogen om een gratis rem (ceres) te hebben…..daardoor is nu de snelheid van ceres inmiddels groter dan die van Dawn die vooruit is gevlogen……en nu gaat ceres langzaam Dawn inhalen zeg maar. Op een gegeven moment komt Dawn in een stabiele omloop en zal het echte werk beginnen. We hebben dus nog heel wat dagen geduld nodig 🙁

  https://www.astroblogs.nl/2015/02/26/witte-vlekken-op-ceres-mogelijk-gevolg-van-geologische-activiteit/
  ” Op 19 februari j.l. nam Dawn een serie foto’s vanaf een afstand van 46.000 km, met een resolutie van 4 km/px”
  Toen was hij ceres aan het passeren en dichterbij

  K.J. aka Karel 🙂

  • Klopt precies Karel, vanaf 25 februari is Dawn in plaats van dichterbij steeds verder weg van Ceres gekomen. Hij bevindt zich nu in de RC3 baan om Ceres, De 25e februari was Dawn 255 pixels groot op de foto’s van Dawn, nu is dat nog maar 207 px. RC3 duurt 15 dagen, daarna daalt Dawn af naar een hoogte van 33.000 km, op 10 april zal de diameter 306 px zijn, op 15 april 453 px. Dán kunnen we dus veel betere foto’s verwachten. Hieronder een video over die baan van Dawn.

   • Avatar foto Obelix zegt

    Huh???
    Ceres is net groot genoeg om rond te zijn, maar te klein om een atmosfeer vast te houden…
    En dan gaan we remmen op het zwaartekrachtveld rond dit rotsje…?

    Ik hoop dan maar dat die berekeningen goed zijn…. 🙂

    Groet, Paul

    • Nou, als Ceres begint te wiebelen, zitten we goed en heeft Dawn zijn omloopbaan bereikt 🙂

    • Als je de hele route gaat bekijken is het een puzzel van versnellen, afremmen, sturen. Mars is in 2009 gebruikt om te versnellen. Ceres is een keer gebruikt om te versnellen, en om te helpen met afremmen. Dawn’s “motor” is niet zo geschikt voor snel versnellen of af te remmen. Ik las ergens dat de stuwkracht te vergelijken is met een vel papier dat op je hand rust. Ceres is niet zo groot maar heeft aardig wat zwaartekracht. Ik vond het ook vreemd klinken, maar als je denkt aan de kleine asteroids die een eigen maantje hebben, aan rosetta’s lander Philae die op een komeet kon landen, dan is de zwaartekracht van een 950km Ceres wat beter te bevatten 🙂

     Ik las trouwens ook ergens dat ze onderweg nog die hele navigatie moesten herberekenen en aanpassen;

     “In September, a burst of space radiation disrupted the thrust profile. As we saw, the flight team responded swiftly to a very complex problem, minimizing the duration of the missed thrust. One part of their contingency operations was to design a new approach trajectory, accounting for the 95 hours that Dawn coasted instead of thrust.”

    • Avatar foto Enceladus zegt

     Rotsje? Die verkleiningsvorm ken ik eigenlijk alleen maar in deze samenstelling: https://www.notenkraam.nl/melkchocolade_pindarotsjes.html

     😉

     groet,
     Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*