13 april 2024

Amerikaanse weersatelliet is ontploft

Artistieke impressie van een Amerikaanse DMSP satelliet. Credit: USAF.

Volgens de Amerikaanse luchtmacht (USAF) is op 3 februari 2015 een twintig jaar oude weersatelliet in een baan om de Aarde uit elkaar gespat. Hierdoor zouden nu meer dan veertig brokstukken aan ruimteafval extra rond de Aarde cirkelen. Hoe het komt dat deze satelliet uit elkaar is gespat, is nog onduidelijk.

De satelliet die verloren ging, was de Amerikaanse DMSP-F13 militaire weersatelliet en bevond zich in een polaire baan om de Aarde op een hoogte van 800 kilometer. Deze kunstmaan werd in 1995 in de ruimte gebracht en voorzag Amerikaanse meteorologen jarenlang van gedetailleerde weersinformatie. Sinds 2006 werd deze satelliet gebruikt als back-up. De DMSP-F13 satelliet maakte deel uit van het Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) dat een netwerk dat bestaat uit Amerikaanse militaire weersatellieten.

Toen op 25 februari 2015 een melding werd gemaakt van ongekend ruimteafval in de baan waarin de DMSP-F13 zich bevond, werd het duidelijk dat er een ernstig probleem was opgetreden. Twee dagen later, op 27 februari, liet de Air Force Space Command uiteindelijk weten dat deze satelliet niet meer functioneerde. Uit een plotse temperatuurstijging aan boord van het voedingssysteem van de satelliet en het feit dat deze ook plots hoogte verloor, blijkt dat de satelliet wellicht uit elkaar is gespat in tientallen stukken ruimteafval.

Volgens de Air Force Space Command zou het gaan om 43 stukken ruimteafval die nu ongecontroleerd rond de Aarde cirkelen. Hoe het komt dat deze satelliet uit elkaar is gespat, is tot op heden nog onduidelijk. De Amerikaanse luchtmacht zal de brokstukken verder in de gaten blijven houden om te achterhalen of dit gevolgen kan hebben voor andere satellieten die op deze hoogte om de Aarde cirkelen. Nu de DMSP-F13 is weggevallen, heeft de Amerikaanse luchtmacht nog zes operationele DMSP-weersatellieten in de ruimte. Doordat de DMSP-F13 satelliet al jarenlang werd gebruikt als back-up zal de impact voor de weerkundige diensten minimaal zijn.

Bron: SpacePage

Share

Comments

 1. Ik heb het ergens anders ook gelezen en het lijkt het niet op dat de complete satelliet is ontploft.
  Maar wel een deel ervan is vernield.

  En ook dat de satelliet in safemode gezet is.

 2. Enceladus zegt

  Is het uitgesloten dat de satelliet is aangevallen met een raket?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Quote : ” … meer dan veertig brokstukken aan ruimteafval extra … ” , ” … uit elkaar is gespat … ”

  Indien een satelliet ‘uit elkaar spat’ lijkt mij dat er toch wel wat meer puin ontstaat dan slecht 43 onderdeeltje…
  Eerdaags zal daarboven een ander stukje ‘state of the art’ wel geraakt worden door een van de ‘ talloze? ‘ stukken ruimte afval….
  De noodzaak om al dat ruimte afval op te ruimen, wordt groter en groter !

  Groet, Paul

  @ Gert
  Nee, uitgesloten is dat niet, maar waarschijnlijk is het evenmin. 🙂

Speak Your Mind

*