4 april 2020

Melkweg blijkt veel groter te zijn dan gedacht

Milky Way ringen en rimpels

Uit onderzoek blijkt dat de schijf van de Melkweg helemaal niet plat is, maar is opgebouwd uit een groot aantal concentrische rimpels. Bovendien blijkt dat een aantal structuren die voorheen als ringen om de Melkweg werden beschouwd, feitelijk uitlopers zijn van de galactische schijf. Dat betekent dat de Melkweg in

Comments

  1. neopixel zegt

    Dus waarschijnlijk mogen we bij alle gekende afstanden in de ruimte 50â„… bij tellen.zou het kunnen dat wij met de rimpels mee kijken en dat wij niet zien wat er tussen de rimpels is?
    Of is alles toch korter bij dan dat wij denken omdat wij met de rimpels mee kijken?

  2. Niet helemaal…voorheen werd gedacht dat de melkweg een straal had van 50.000 lichtjaar. Nu zijn er echter nog ster concentraties waargenomen op 60.000 lichtjaar, met het vermoeden dat daar achter nog meer te vinden is.

    Alle afstandsmetingen die zijn gedaan, b.v. van sterren, gelden nog steeds. Het komt er op neer dat het moeilijk is om te bepalen waar de buitengrens van de melkweg precies ligt, dus hoe groot het is. Het is moeilijk omdat we zelf middenin de schijf zitten. Met een “bovenaanzicht” zouden ze in no-time vrij nauwkeurig de afmetingen kunnen bepalen, en beter kunnen checken of onze theorie van het aantal spiraalarmen klopt, de snelheid van de sterren in hun omloop beter kunnen meten etc etc. Maar dat zit er (voorlopig) niet in. Om een beetje “bovenaanzicht” te verkrijgen moeten we, even ruw geschat, minstens 1000 of meer lichtjaar de schijf uit reizen.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: