Site pictogram Astroblogs

OSIRIS ziet aanwijzingen voor ijs in de nek van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

Komeet 67P, gefotografeerd met de OSIRIS camera van 70 km afstand. Resolutie 1,3 m/px.  (Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA).

Als we met onze blote ogen van dichtbij naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zouden kijken, dan zou ‘ie helemaal donkergrijs zijn. Maar dankzij het gebruik van filters heeft men met de OSIRIS camera aan boord van de Europese sonde Rosetta bij verschillende golflengtes verschillen in de reflectiviteit van het oppervlak gefotografeerd. Daaruit komt naar voren dat zich in het gebied genaamd Hapi, gelegen in de ‘nek’ van de komeet, het gebied tussen de twee grote helften, mogelijk ijs bevindt. OSIRIS nam op 21 augustus 2014 van 70 km afstand foto’s met drie breedbandfilters bij drie golflengtes, 989, 700 en 480 nanometer. De foto’s werden gecombineerd tot drie kleuren, voor de genoemde golflengtes rood, groen respectievelijk blauw. Dat leverde bovenstaande foto op, die dus geen echte kleuren laat zien. Hapi blijkt rood licht minder effectief te kunnen verstrooien en daarom komt het gebied met een blauwe tint over. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn voor het voorkomen van bevroren waterijs op of net onder het stoffige oppervlak van 67P. Bekend is dat in de nek van de komeet veel activiteit plaatsvind, zoals stromen van gas en stof die naar buiten gaan, zoals je op deze recent met de NavCam gemaakte foto ziet.

Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Het Hapi gebied ziet er glad uit, een ‘morfologie‘ van het oppervlak die overeenkomt met de mate van reflectiviteit, zoals te zien op de foto’s. Als 67P de zon gaat naderen en in augustus het perihelium meemaakt bevindt Hapi zich in de schaduwzijde van de komeet. Pas in maart 2016 zal het gebied weer zonnewarmte ontvangen. Wellicht is het gebied zo koud dat er bij deze en ook bij vorige perihelium-passages erg veel ijs dicht aan de oppervlakte is, waardoor het zich leent voor een sterke activiteit. Bron: ESA.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten