14 juli 2024

Hoe astronauten zouden kunnen leven op Titan en Europa

In de serie ‘hoe zouden astronauten kunnen leven op…’, waarvan we eerder de aflevering hebben gezien over Mercurius, de maan en Mars en Ceres, nu twee infografieken die gaan over leven op Titan en Europa – de eerste is de grootste maan van Saturnus, de tweede een grote maan van Jupiter.

Conditions on Saturn's moon Titan.

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration.

Chart shows conditions on Europa, moon of Jupiter.

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Volgens mij zit er een fout in de infographic van Titan: de orbital period van de Aarde had 365 days moeten zijn.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ja klopt, slordig van Space.com. Bij de infografiek van Europa staat ‘ie wel goed.

   • gert1904 zegt

    Maar in de infografiek van Europa staat dan weer een minimum-temperatuur voor Aarde van minus 160°C.

    Ik vind déze infografieken niet echt verhelderend. En ook niet consequent.

  • Ja, je hebt gelijk.

   ====

   Maar wat heeft de orbital periode te maken met de leefbaarheid van een maan?
   Bij de Aarde heeft het alles te maken met de seizoenen, en dus eventueel met de periodieken tussen verschillende oogsten…
   Bij een maan zal, als deze dicht genoeg bij de zon zit, de leefbaarheid eerder afhankelijk zijn van de planeet-orbit om de zon, dan van de maan-orbit om die planeet…
   Of zie ik dat zo verkeerd? 😕

   Groet, Paul

   • Enceladus zegt

    Nee, ik denk dat je dat wel goed ziet. En wat leefbaarheid betreft: het zou mij niet verbazen als we over 30 jaar weten dat de Aarde de enige planeet om de zon is waar leven op voorkomt, terwijl er meerdere manen met leven blijken te zijn. Ik schat de kansen op (primitief) leven op Enceladus, Titan en Europa redelijk groot in.
    Straks blijkt de Aarde de uitzondering in dit zonnestelsel. 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Ik begrijp waarom jij ‘elke keer’ met dat kleine maantje van Saturnus dweept. Maar de leefbaarheid daarvan wordt pas , samen met die van Venus, in een volgende blog van Arie besproken. 😛 😀

     De Aarde zal inderdaad de uitzondering blijken, niet alleen bij deze ster maar zeker tot 20 lj ver. Anders hadden we al wel een antwoord van een andere beschaving….. 🙁

     Groet, Paul

     • Enceladus zegt

      Mmm, daarbij ga je ervan uit dat een beschaving binnen 20 lichtjaar precies zo ver als wij of verder dan wij ontwikkeld is. Maar wat nou als er op een planeet bij de ster van Scholz een beschaving is die nét de stoommachine heeft uitgevonden?

      groet,
      Gert, de dweper 😉

     • Ik heb even gebeld met Scholz-d.
      De beschaving daar is planeetwijd, en heeft inderdaad zojuist de stoommachine en de houten telefoontoestel uitgevonden. (Hoe had ik anders contact kunnen maken?)

      In sociaal/politiek-opzicht zijn ze nogal bevreesd voor BuitenScholze inmenging, en ze zitten dan totaal niet te wachten op Aardse astronauten. Sterker nog, waarschijnlijk zullen ‘onze” mensen daar worden terechtgesteld(doodstraf), zodat ik kan concluderen dat de ‘over-leefbaarheid’ daar minimaal is.
      Mochten we met een groot leger komen, dan hebben ze gedreigd om zichzelf weg te ‘nuke’-en. Ook dan is de over-leefbaarheid minimaal.

      .
      Groeten uit een Lente-vol Drenthe, Paul

   • gert1904 zegt

    Het artikel gaat niet over de mogelijkheid van het voorkomen van leven op Europa of Titan. Het gaat, zoals de titel aangeeft, puur over de vraag of een astronaut er zou kunnen (over)leven.

    • Dat is wat ik bedoelde te schrijven: Wat heeft de ‘orbital period’ te maken met de “over-leefbaarheid” voor de astronauten die we van af Aarde sturen?

     Groet, Paul

Speak Your Mind

*