21 september 2023

Hoe een ionenmotor Dawn bij Vesta en Ceres bracht

ionenmotor

Op 6 maart j.l. arriveerde de Amerikaanse ruimteverkenner Dawn bij de dwergplaneet Ceres, waar in ieder geval tot begin 2016 onderzoek zal worden gedaan. In 2011 en 2012 heeft Dawn onderzoek aan Vesta verricht, een grote planeto

Share

Comments

 1. Dick+Mesland zegt

  In juli 1992 werd met de shuttlevlucht STS46 de European Retreivable Carrier (Eureca) van ESA gelanceerd, met aan boord o.a. de Radiofrequency Ion Thruster Assembly (RITA), een Duits technologische test van een Xenon ionenmotor. De totale testduur bedroeg 244 uur en toonde aan dat het ontwerp van de motor geschikt was voor gebruik in de ruimte.

 2. Is er een reden dat er weer neutraliserende elektronen vrij worden gelaten?

  • Daar valt denk ik niets meer van te halen, niet positief en niet negatief of alle bij.
   Jij mag het zeggen 🙂

   • Geen idee, daarom vraag ik het. 🙂 Je zou de positief geladen ionen ook zo kunnen laten, maar om de een of andere redenen sproeien ze toch nog neutraliserende elektronen achter de ionenmotor zodat de ionen weer neutrale atomen worden. Of is het gewoon een gevalletje van onze troep opruimen?

   • Enige wat ik trouwens kan vinden, bij een ander type ionenmotor, is dat het voorkomt dat de motor zelf statisch geladen wordt.

    • Avatar foto gert1904 zegt

     Citaat: “… dat het voorkomt dat de motor zelf statisch geladen wordt.”.

     Dat is precíes de reden. Als er alleen maar positieve ionen zouden worden uitgestoten wordt de sonde zélf zwaar negatief geladen. Door het ontstane potentiaalverschil tussen de sonde en de ionenstraal worden de ionen afgeremd. Gevolg: verlies aan stuwkracht.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: