24 juli 2024

Heldere nova verschenen in Boogschutter

Credit: Stellarium.

Er is een heldere nova verschenen in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius)! Op 15 maart ontdekte John Seach ‘m met slechts een DSLR camera en snelle 50 mm lens vanuit Chatsworth Island in Australië. Op dat moment was de nova +6,0m, daarna schatte de Japanner Koichi Itagaki ‘m op +5,3m, dus de lichtsterkte van de nova neemt toe. Deze helderheid maakt ‘m zelfs voor het blote oog zichtbaar! De nova -catalogusnaam PNV J18365700-2855420) – bevindt zich in het hart van het welbekende ’theepotje’ van Boogschutter, hierboven een kaartje van de positie van de nova. De positie van de nova is R.A. = 18 36 56.85, Decl.= -28 55 40.0. Hieronder een gedetailleerder kaartje, met helderheden van vergelijkingssterren.

Credit: Stellarium

Probleem met de Boogschutter is dat dit sterrenbeeld op dit moment in het jaar niet uitblinkt in zichtbaarheid – zucht…. 🙁 Heel kort voor zonsopkomst is ‘ie laag in het zuiden te zien, dus je rond 06.00 uur daar een poging kunnen wagen. Eén van de Astrobloggers – Jan Brandt is z’n naam – bevindt zich momenteel op het een stuk zuidelijker gelegen eiland La Palma, dus wie weet dat hij die nova daar beter kan zien dan wij hier in het koude kikkerlandje. Tenslotte nog een foto die van de nova gemaakt is met de 0.61-m f/6.5 astrograph + CCD) van het iTelescope network door Ernesto Guido & Nick Howes.

credit foto: Ernesto Guido & Nick Howes

Bron: Remanzazzo + Universe Today.

Share

Comments

  1. Even via deze weg een update: de nova is helderder geworden en is nu magnitude +4,4, dus goed zichtbaar met het blote oog. Zie http://astrobob.areavoices.com/2015/03/21/nova-in-sagittarius-brightens-aurora-keeps-on-truckin/ voor de laatste waarnemingen.

Speak Your Mind

*