14 juli 2024

Eén van de laatste honderd kandidaten levert kritiek op Mars One

Joseph Roche, één van de laatste honderd kandidaten voor een reis naar Mars (credit: Matter).

Hij is één van de laatste honderd kandidaten die er nog zijn om mee te dingen in een selectiestrijd die Mars One georganiseerd heeft om uiteindelijk in 2024 vier astronauten op een bemande ruimtereis naar Mars te sturen, Joseph Roche, natuurkundige op het Trinity College Dublin in Ierland. Deze week komt Roche in een interview met het online tijdschrift Matter met gepeperde uitspraken over de selectie, die er niet om liegen: de kandidaten zouden geselecteerd zijn op basis van punten die ze verdienen tijdens de procedure door geld te doneren of spullen te kopen. Hoe meer geld je in het laadje brengt des te meer kans door te gaan naar de volgende ronde. Roche heeft ook twijfels over het interview dat met hem tijdens de selectie door een medisch specialist van Mars One en over de vragen die toen in een tien minuten durend gesprek via Skype gesteld zijn. Hieronder een ander interview, dat tussen kandidaat Ryan MacDonald en dr. Norbert Kraft, hoofd van het selectiecomité van Mars One, welke zich tijdens selectieronde 2 afspeelde.

In een reactie op het interview laat woordvoerder Suzanne Flinkenflögel van Mars One weten zich niet te vinden in de kritiek en dat de beschuldigingen niet juist zijn. Volgens haar spelen donaties geen enkele rol in wie er door gaan in de selectie. Velen die door ronde drie zijn gekomen hebben naast het inschrijfgeld nooit iets gedoneerd, terwijl anderen die heel wat hebben gedoneerd niet verder zijn gekomen. Wel is het zo dat contractueel is vastgelegd dat als kandidaten interviews houden en daar geld mee verdienen ze 75% ervan moeten afstaan aan Mars One. Over dat contract wordt momenteel onderhandeld om de kandidaten meer over te laten houden, Flinkenflögel zegt dat ze het om willen draaien: 75% voor de kandidaten. Het interview met Roche is de zoveelste tegenslag voor Mars One. In februari werd bekend dat de plannen van Mars One om een TV reality serie te maken van de verdere selectie een flinke opdoffer hadden gekregen: Endemol brak de relatie met Mars One. Flinkenflögel zegt dat inmiddels een nieuwe producer in beeld is, maar ze heeft niet gezegd welke dat is. Het was ook vorige maand dat Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft, één van de pleitbezorgers van het eerste uur van Mars One, in een interview met The Guardian zei dat het tijdspad en de begroting nogal ambitieus waren – lees: niet echt realistisch. Afijn, ik vermoed dat er nog maar 99 kandidaten over zijn van de honderd en dat we nog maar even moeten afwachten hoe het er verder mee gaat. Bron: New Scientist.

Share

Comments

 1. Zou het dan toch too good to be true worden?

  Nou ja, ik zie het dan nog niet als een mislukking. Ik denk dat alles om het project heen veel kennis op zal leveren over een dergelijk project. Dat kan later als het wel gaat lukken om mensen naar Mars te sturen, toch weer van pas komen.

 2. Ik vind het sowieso al pure sensatie om nu al een selectieprocedure te houden voor iets wat op z’n vroegst dan pas in 2024 plaats vindt. Het lijkt mij niet reëel en volgens mij is het alleen maar gestart om een mediacircus te creëren om financieringen binnen te krijgen.

  En dan zwijg ik nog maar over de haalbaarheid van het project om naar mars te gaan en het te koloniseren.

 3. Daar heb je denk ik groot gelijk in. Hoeveel lopen er intussen onder een trein of krijgen een minder plezierige ziekte? En ik kan b.v. nu wel bepalen of ik voorgoed naar Mars zou willen vertrekken. Maar als ik er over 5 jaar onverwachts twee kids bij heb gekregen, zou ik dan nog voorgoed willen vertrekken? 10 jaar is een behoorlijke slok op een mensenleven en er zal veel veranderen in die tijd

  • 2 KIds erbij ? … en dat op onze leeftijd?
   Inderdaad onverwacht. 🙂

   Overigens overleven de meeste mensen, die nu leven, de komende tien jaar wel.
   Als je niet zeker weet dat je over 10 jaar nog steeds naar Mars wilt, kan je je maar beter niet opgeven.
   Als je je daar bedenkt, kan je overigens ook niet meer ‘zo makkelijk’ terug….. 🙂

   Groet, Paul

 4. Ik schat in dat het heel moeilijk wordt.

  Maar het is hollandse manier om achterdochtig te zijn en het negatief te stellen.
  Dat zoals wij er nu naar kijken dat het zo zal zijn.

  Bedenk gewoon dat als ze er komen en ze bouwen wat op is dat een sensatie.
  Komen ze dichterbij hun doel en ze zullen niet afreizen hebben ze ook een doel bereikt om het doel te maken om daar te komen.

  Er nog nooit iets ideaal verlopen.
  Ook de geprezen geidealiseerde Apollo missies niet.

  Maar wat een reis en wat een inspiratie en resultaat is geworden, zelfs met de dood bij een proef-opstelling.
  En de ongelukkige apollo 13 is geweldig.

  Het is maar net wat de geschiedenis er van vinden zal.

  En het zegt mss meer over ons hoe we het benaderen dan of het wel of niet succesvol gaat worden.
  Eigenlijk is het niks anders dan de ‘gekke’ pooltochten die mensen afleggen te voet/ski.

 5. Ik kijk nog even de kat uit de boom,, en wacht wel tot Mars Two 🙂

 6. Rob+Heusdens zegt

  Het hele MarsOne project is compleet onnuttig en zinloos. In de eerste plaats kun je op Mars niet bestaan zonder permanente support vanaf de Aarde. Met een TV showtje kun je geen permanente financiering creëren voor zo’n onderneming.

 7. I don’t think it won’t work out the way MarsOne thinks, I think that the people are gonna die when they land on Mars, this is because of the landing procedure.

Speak Your Mind

*