15 juli 2024

Uit het dagboek van een eclipsjager

total eclipse australia

Een eclipsjager. Ik geloof dat ik mijzelf nu toch wel zo mag noemen. Als kind verslond ik bibliotheekboeken over sterren en planeten. Al gauw had ik alle boeken die daarover op de jeugdafdeling beschikbaar waren versleten. Toen ik me thuis beklaagde dat er niet meer boeken bij de bibliotheek waren over ruimtevaart en astronomie, regelde mijn moeder bij een bibliothecaresse dat ik bij uitzondering boeken van de volwassenenafdeling mocht lenen. Apetrots was ik.

Als u dit leest, ben ik via een soort hink-stap-sprong vliegreis onderweg naar de Faer

Share

Comments

 1. Hallo Sybold, welkom op de Astroblogs en dank dat je deze gastcolumns over je reis om de eclips te zien wilt schrijven. Heel veel succes en heldere luchten daar toegewenst!

 2. Donald van Zonneveld zegt

  Sybold,
  Mijn verhaal van 1999 eclips is eensluidend, maar alhoewel wij vlak bij de kust zaten besloten wij niet aan de kust maar met onze spullen op de camping te verblijven…spoedig werd het bewolkter en hebben wij …in tegenstelling tot de kustgangers gefrustreerd geen heldere beleving gehad.
  Mijn revanche kwam in 2004 om een ticket naar Antalya te pakken, het voorspelde weer was van 100% helderheid ! Edoch van mijn werkgever, waarvan ik de naam niet zal noemen, mocht ik niet weg omdat de al eerder uitgestelde software transitie, die dag uitgerold zou worden en all hands on deck moesten zijn,…balen dus, vooral toen ik die ochtend op het werk verscheen de ‘uitrol’ weer uitgesteld werd.
  En dan nu de Atlantic….initieel had ik ook gekozen om af te varen/vliegen naar de eilanden ware het niet dat de statistische weerprognoses mij hebben weerhouden, ….een individuele zeilreis, met daarmee de flex om naar minder bewolkt gebied te verplaatsen heb ik niet voor elkaar gekregen …de DFDS bootreis leek me een optie maar heb ik uiteindelijk laten vallen,…door persoonlijke omstandigheden kan ik nu helemaal niet…….ik heb nu focus op de Eclips van 2017 in de US aan de westkust ….mijn gevoel zegt, ‘dat wordt ‘m’ .
  Voor nu hoop ik voor jou dat de weersvoorspelling ongelijk krijgt en dat er een gaatje in de bewolking valt om dit mooie bijzondere schouwspel te mogen aanschouwen….ik zal ‘m gaan volgen bij de sterrenwacht Copernicus in Overveen.

  Clear Skies,
  Donald

 3. Tjonge Donald, fijne werkgever was dat. Hopelijk heb jij inmiddels het licht gezien en mogen ze daar hun roll outs nu zonder jou proberen voor mekaar te krijgen… 😉

  Ik realiseer me dat de kans op slecht weer statistisch gezien tamelijk groot is, maar nóg frustrerender dan daar straks tegen bewolking aankijken lijkt het me als ik thuis zou zijn gebleven en ik op tv weer een prachtige eclips zou zien.

  Overigens ga ik niet alleen maar voor de eclips. Momenteel werk ik aan mijn tweede boek (een SF-thriller), maar het plot voor het derde boek ligt al op de plank. En dat boek zal zich op de Faeröer Eilanden afspelen en de eclips speelt er een rol in in.

  Sybold Deen

  • Donald van Zonneveld zegt

   Sybold,…ja , die werkgever doet het zonder mij ( en de laatste onlangs ook ;-)….anyway, het weer voor de Faeroer lijkt voor het eclips moment inderdaad te beteren, vooralsnog ’t best bij de luchthaven.
   Nog beter is het bezoek aan de eilanden zelf natuurlijk en een prachtige achtergrond voor je nieuwe boek !
   Succes !

   Donald
   P.S. – Gelukkig nemen de waarnemingskansen ook ‘hier’ toe…en zowiezo een mooie meeting in de sterrenwacht Copernicus te Overveen

 4. Martin Schoenmaker zegt

  Ik hoop voor je dat de voorspellingen van WeerPlaza correct zijn, want op het moment-supreme komt er net een gat in het wolkendek boven de Faroer eilanden. In Nederland is het een heel ander verhaal…. 🙁

  Zie deze GIF animatie die ik van de voorspellling maakte: http://postimg.org/image/alif364pt/

 5. Conclusie: allemaal nog snel even boeken voor de Faroer eilanden, Sybold achterna. 🙂 Hoeveel mensen passen er op dat eiland?

  • Nou, het zijn eigenlijk 18 eilanden. De totale bevolking van het land is minder dan 50.000 mensen. Ik schat in dat er nog nooit zoveel mensen zijn geweest als nu.

   Sybold Deen

 6. Monique zegt

  Hoe dan ook, het is dus sowieso niet voor niets om daar te toeven 😉 Toch alvast een pefecte zonsverduistering toegewenst.
  Oh, er is een plek waar je de eclips het beste kunt bekijken… boven de wolken.

  https://www.youtube.com/watch?v=uMOxagI0ibQ&

  Ga ik gezellig in mijn tuin wachten tot het moment daar is.

  tuin

  Monique

 7. Eerst even hopen op poolicht…vanavond? Althans dat lees ik hier http://www.noodweer.be/mogelijk-poollicht-vanavond-boven-benelux/

  • pooLLicht 🙂

   (optie bewerken = verdwenen)

  • Monique zegt

   Citaat link “In het beste geval zien we dan een rode schijn die kan variëren in intensiteit.”
   Haha, die ‘rode’ schijn heb ik elke avond/nacht op het noordwesten (Shell)
   😛
   Gelukkig staat Jupiter de andere kant. Mijn telescoop staat al startklaar en ik ga eens iets uitproberen om een mooie Jupiterfoto te maken.

  • Er staat nu een foto van poollicht in terneuzen op de link van K.J.

   En groningen ook op https://twitter.com/hashtag/poollicht?src=hash

   • Hey thanks…toch redelijk mooie foto’s gezien onze locatie in NL.

    Ikzelf zie hier nog helemaal niks 🙁
    (Arnhem)

    • Nee ik heb hier ook niets gezien. En op die twitter link staat zelf een foto vanuit rotterdam..ik woon onder rotterdam in een dorpje.. maarja, dat was alweer 2 uur geleden toen ik voor de tv hing. Misschien iets actiever in de tuin moeten zitten, in de kou maar daar heb je weer anti-vries voor. 🙂

 8. Jurgen Kobierczynski zegt

  Ja! Ik heb mijn eerste poollicht foto’s getrokken!

  Dit is vanuit Diepenbeek België
  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/16228855543/

 9. Ben inmiddels op de Færøer Eilanden aangekomen. Waterig zonnetje. En een werkelijk dramatisch landschap!

  Luistertip: Radio 2, de Staat van Stassen, vanavond na 20:00 uur.
  😉

  Sybold Deen

 10. Zojuist was ik te horen op Radio 2. Ik werd geinterviewd door Stefan Stasse.
  En als toetje werd Eclipse van Pink Floyd gedraaid!

  Sybold Deen

Speak Your Mind

*