4 oktober 2023

Waar maak je de meeste kans vrijdag de zonsverduistering in Nederland te zien?

Gebruik een eclipsbril om de verduistering te bekijken

Komende vrijdag is een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland en België zichtbaar, waarbij tijdens het maximum rond 10.38 uur maximaal 85% van het zonsoppervlak door de maan bedekt is. Heel Nederland en België zijn in de ban van deze zonsverduistering – ook wel eclips genoemd – en dat is niet onterecht: we moeten tot 12 augustus 2026 wachten voordat we weer een zonsverduistering van deze grootte willen zien. Logisch dat iedereen zich zorgen maakt of het spektakel wel te zien is, want de weersberichten waren in eerste instantie erg somber, het laatste nieuws is gelukkig een iets positiever verhaal – de zichtkans groeit, aldus Weerplaza. De kansen worden per gebied als volgt ingeschat:


NW-Nld: bewolkt 60% / zonnig 20% ZW-Nld: bewolkt 50% / zonnig 30% M-Nld: bewolkt 50% / zonnig 25% NO-Nld: bewolkt 55% / zonnig 25% O-Nld: bewolkt 45% / zonnig 30% ZO-Nld: bewolkt 70% / zonnig 15%


Credit: Weerplaza

Er zijn andere sites, die ook voorspellingen doen over het weer komende vrijdagochtend – sites die niet altijd dezelfde voorspelling geven, het verschil wordt denk ik bepaald door de tijd dat de voorspelling is gemaakt en het gebruikte computermodel. Eén van die andere sites is Meteoblue, welke voor vrijdagochtend 10.00 uur de volgende neerslagkaart (ook te lezen als wolkenkaart) heeft:

voorspelling

Je ziet dat met name in Limburg de minste bewolking voorkomt. Ik moet gelijk vermelden dat ik begin én eind van de middag ook even op deze site naar een voorspelling voor vrijdagochtend keek en toen waren er duidelijke verschillen met bovenstaande kaart, dus er zit nogal wat variatie in de voorspelling.Op de Noorse website van YR kan je ook weersvoorspellingen zien, waaronder de voorspelling voor Dordrecht , de plek waar ik mij voornamelijk pleeg op te houden – klik op de link om voor je eigen locatie de voorspelling te krijgen.

yr

Ik ken geen Noors, maar mijn indruk is dat het er voor mijn eigen locatie gunstig uit ziet. 🙂 Tenslotte nog één andere site die voorspellingen geeft, het bij amateur-astronomen welbekende 7Timer, die voor Dordrecht deze voorspelling voor komende dagen opgeeft:7timerAjajajahhhh… dat ziet er weer minder gunstig uit. 🙁 Morgenavond zullen we een update van al deze sites geven om te kijken wat de allerlaatste prognoses zijn voor het weer op vrijdagochtend. Mochten de lezers nog tips hebben voor sites met betrouwbare weersvoorspellingen die ik nog niet genoemd heb moeten ze dat maar even in een reactie vermelden.

Share

Comments

 1. Jan (H) zegt

  Het maakt mij niet uit wat de voorspelling per plek in NL/BE is. Ik ben sowieso om die tijd in Zuid-Limburg omdat ik helaas verplichtingen voor mijn werk dan daar heb. 🙁 Maar ik kan wel voordat ik mijn afspraak heb, nog even het hoogtepunt meemaken, mits bewolking niet tegenwerkt.

 2. Avatar foto Monique zegt

  ZW-Nld: bewolkt 50% / zonnig 30% …meestal is het hier over de brug nét even zonniger dan aan de andere kant.
  Smiley

 3. In Limburg was het lente vandaag, wat een heerlijke dag

 4. Avatar foto Paul Bakker zegt

  Van mij hoeft er geen strakblauwe lucht te zijn. Een gedeeltelijke zonsverduistering is door wolken heen het mooist en meest fotogeniek! Maar er moeten natuurlijk niet te veel / te dikke bewolking zijn.
  Voor de totaliteitszone is het een ander verhaal. Voor iedereen daar wens ik een wolkenloze hemel zonder gestres.

  • Ja, zelfs een nevelige lucht zou niet erg zijn, dat maakt het gebruik van zonnefilters of eclipsbrilletjes een tikkeltje overbodig. Wel uitkijken uiteraard dat de zon er niet plotseling vol doorkomt, als er een gaatje voorbij komt in de bewolking.

 5. Laatste berichten worden gunstiger: http://www.nu.nl/algemeen/4014209/zonsverduistering-vrijdag-waarschijnlijk-toch-zien.html Ik zal er vanavond ook een blogje aan wijden, met de meest recente weersvoorspellingen.

 6. Voor dit zou ik NU.nl nog wel een beetje geloven.

  Maar wat is dat slechte journalistiek op die site.

 7. gertjan zegt

  hallo allemaal ik wil weten of het die dag (vrijdag dus) ook overdag gewoon echt donker wordt

  gr. Gertjan

 8. Avatar foto Monique zegt

  Hier in Nederland zal het lijken alsof het even zwaarbewolkt is. Wil je enig idee krijgen wat je bij een totale zonsverduistering ziet, heb ik een spectaculair filmpje gevonden van de BBC. Mooi hoor 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: