Je kon de zonsverduistering van afgelopen ochtend natuurlijk vanuit ons koude kikkerlandje proberen te bekijken en dan stuitte je in de meeste gevallen op een dik wolkendek. Maar je kon ´m natuurlijk ook vanuit de ruimte bekijken, hetgeen de astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS deden. Zo keek de Italiaanse ESA/astronaut Samantha Cristoforetti naar de aarde en daar zag ze de schaduw van de maan over het oppervlak gaan. Hierboven zie je de schaduw, net boven het linker zonnepaneel van de Sojoez-capsule. Collega Terry Virts van de NASA zag de eclips vanuit het ISS en maakte daar deze foto van:
Nou is een eclips vanuit het ISS iets bijzonders, maar het kan nog gekker! De Franse astrofotograaf Thierry Legault – hier op de Astroblogs een regelmatig terugkerend fenomeen met zijn verbluffende foto’s – was namelijk naar Zuid-Spanje getogen en daar wist hij tijdens de eclips een overgang van het ISS te fotograferen en filmen! Dus moet je even voorstellen: een gedeeltelijke zonsverduistering die gaande is en tijdens die verduistering het ISS, dat in ruim een seconde over de maan en het stukje niet bedekte zon vliegt – fantastisch! Hieronder de foto die Legault gemaakt heeft, daaronder de video.
Omdat het heel erg aankomt bij dit soort foto’s op precisie en je de exacte tijd en locatie moet weten hanteert Legault een radio gesynchroniseerd horloge. Vanuit Fregenal de la Sierra in Spanje maakte hij deze korte video:
Naast de waarneming door de ISS-astronauten is de zonsverduistering nog een keer vanuit de ruimte geobserveerd en wel door de Europese Proba-2 satelliet, die met z’n SWAP camera de maan voor de zon langs zag trekken. Hier de (eveneens korte) video daarvan:
Eh… nog één ding over de zonsverduistering en dan hou ik er mee op (denk ik): vanavond tijdens het acht uur journaal hadden ze nog een blunder van jewelste. Na de rapportage over de zonsverduistering, die op zich een goed beeld gaf van hetgeen vanmorgen wel en niet te zien was, had nieuwslezer Rob trip nog iets voor ons in petto: vannacht zou het namelijk supermaan zijn! Het zou volle maan zijn én de maan zou erg dichtbij de aarde staan, zodat het een supermaan was. Zie je ’t voor je? Een halve dag na een zonsverduistering volle maan! Een regelrechte misser van de NOS-redactie. Gelukkig wist weerman Marco Verhoef het nog te corrigeren tijdens diens weerpraatje: een zonsverduistering heb je bij Nieuwe Maan, pas over twee weken is het Volle Maan. Bron: Universe Today + Space.com.
Ook Lofar deed weer mee: http://www.dasmooi.nl/nieuws/36411/astron-brengt-zonsverduistering-beeld-met-lofar/
Maar wel een supermaan vannacht, alleen zie je hem niet 😉
Ach Arie, waar het hart vol van is… Dan doe ik ook nog een paar mooie plaatjes in de aanbieding 😀
Vanuit een cockpit:
http://i.imgur.com/ABlZVUj.jpg
http://i.imgur.com/Ru2fKj2.jpg
http://i.imgur.com/FezJT28.jpg
http://i.imgur.com/ogZmJXZ.jpg
Prachtig Monique. Ook die schaduw op het wolkendek! Ik heb het Stargazing Live programma gevolgd op BBC en daar kwamen ook zeer spectaculaire beelden voor. https://www.youtube.com/watch?v=iG9GdfL_ToU
En als je hebt over creatieve manieren om de eclips te ‘vangen’, wat dacht je van de blikjes-camera’s uit deze blogpost: http://www.roelblog.nl/2015/03/fotoverslag-zonsverduistering-2015-op-expeditie-naar-duitsland/
En als laatste, wanneer je onder een dik wolkendek zit en zelf niets kan zien… Dan kan je natuurlijk altijd de weer-websites in de gaten houden en screenshots van de satellietfoto’s achter elkaar zetten: http://www.abrelosojos.nl/eclips1.gif