22 juli 2024

Kan de LHC met z’n verhoogde energie mini-zwarte gaten produceren?

Credit: LHC/CERN

Op maandag 23 maart zullen voor het eerst na de ‘Long Shutdown’ (LS) van twee jaar weer protonen door de Large Hadron Collider (LHC) gaan, de 27 km lange deeltjesversneller van CERN bij Genéve. Het gaat in eerste instantie dan nog om wat testinjecties, maar het zal niet lang meer duren of het echte werk gaat beginnen en de LHC begint aan Run 2. Het Britse wetenschapstijdschrift Nature komt met een mooie en informatieve infografiek over LHC 2.0, welke je hierboven ziet. Dubbelklikken en dan krijg je de grote PDF versie te zien met alle details over ’s werelds grootste deeltjesversneller en over de experimenten die ze er gaan doen. Voornaamste doelen van de LHC 2.0: meer te weten komen over het in 2012 ontdekte Higgs deeltje en kijken of ze aanwijzingen kunnen vinden voor het bestaan van supersymmetrie, waarmee op haar beurt weer donkere materie kan worden begrepen, bijvoorbeeld in de vorm van het gluino. Bron: Francis Naukas.

Share

Comments

 1. “Het door Stephen Hawking ontdekte verdampingsmechanisme van zwarte gaten”

  Nou…..het is zijn theorie en geen ontdekking. Het eerste bewijs voor zijn Hawking Radiation moet nog gevonden worden. En omdat volgens Stephen de straling uiterst marginaal is, zal het niet te detecteren zijn.

  In een simpele uitleg werkt het zo;
  Het vacuum van het heelal maakt virtuele deeltjes in paren aan de lopende band. Ze verdwijnen net zo snel als ze ontstaan. Volgens Hawking kunnen er dus ook virtuele deeljes ontstaan op het randje van de event horizon van een zwart gat. En dan zou het kunnen gebeuren dat er 1 helft van het paar in het zwart gat duikt en de andere helft nog net kan ontsnappen. Op dat moment worden het echte deeltjes die niet verdwijnen. Het absorberen van zo’n helft van een virtual deeltjes-paar kost het zwarte gat echter massa (dat klinkt averechts maar is het niet). Zodoende kan het zwarte gat langzaam massa verliezen en verdampen.

  Maar….als je de berekening maakt kom je erachter dat een beetje zwart gat nog triljoenen jaren vooruit kan voordat het verdampt. Ook al heeft het zwarte gat niets te eten (sterren, gaswolken etc) het zal altijd cosmic radiation absorberen, en die hoeveelheid is groter dan wat het verdampt via de Hawking radiation.

  En daarin zit het verschil. Die kleine zwarte gaten waar dit stuk over gaat, zijn zo klein dat ze amper cosmic radiation kunnen snoepen….maar de Hawking radiation doet wel gewoon zijn werk. Met als gevolg dat het mini zwarte gat in no time is verdampt. Pas als een zwart gat boven een bepaalde massa/afmeting komt, zal het meer kunnen absorberen dan uitstralen. Ik dacht dat de grens op 1 Maanmassa ligt, maar dat ben ik even kwijt.

  • Oops slordig…..die ene helft van het virtueel deeltjes paar dat kan ontsnappen en een echt deeltje is geworden, is dus de Hawking radiation. Het massaverlies van het zwarte gat is het gevolg van het proces.

 2. Ja, Hawkingstraling is nog niet bewezen, dat is correct. Maar Hawking heeft wel dat mechanisme als eerste ontdekt – ‘voorgesteld’ zou beter zijn – ook al is het een hypothese. Het blijkt overigens dat twee paar virtuele verstrengelde deeltjes de Hawkingstraling veroorzaken: het ene verstrengelde paar valt in het zwarte gat en komt niet meer terug, het andere verstrengelde paar ontsnapt uit de wurggreep van het zwarte gat. Zie: http://www.astroblogs.nl/2014/02/03/er-wel-een-firewall-paradox-van-zwarte-gaten/

  • Je hebt gelijk….toen mijn post er eenmaal stond dacht ik dat ik het beter weg had kunnen laten. Tis een beetje slakken + zout 🙂

  • is het mechanisme wel eens gezien dan ?
   Die man praat alleen maar over theorieën , niemand weet hoe de wereld is ontstaan en hoe het heelal werkt. Het zijn allemaal verzonnen verhalen .
   Zwarte gaten verhaal : heeft er wel eens iemand een zwart gat gezien ?
   Nee idd dacht het niet , dus je kan er allerlei theorieën op los laten en heel interessant over doen , maar niemand zal weten hoe alles nu echt werkt

   • Heeft er ooit wel eens iemand atomen gezien ?
    moleculen, neutrino’s of zelfs een god of radiostraling ?

    Of om dichter bij huis te blijven – weet je wel wat er precies in die andere mens omgaat?

    Heel het leven bestaat uit aannames, en zo af en toe maakt de soort H sapiens met
    die inzichten , die misschien niet juist zijn, toch verrassende zaken zoals
    NMR-scanners (Kernspinresonantie) of een SOT (Small-outline transistor).

    Misschien klopt van al die ‘interessante aandoende theorieën’ meer dan jij zou verwachten. 😉

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*