4 oktober 2023

EU zet “geldverslindend” kernfusieproject ITER voorlopig stil

ITER
De commissie Begrotingscontrole van het Europees Parlement weigert de rekeningen van 2013 van het kernfusieproject ITER goed te keuren. Ze spreekt van geldverspilling en verkeerd management. Volgens Europarlementari

Share

Comments

 1. Wat een stelletje PIEP.
  met een argument als: “Behalve de buitensporige kosten is een groot bezwaar dat we niet eens met zekerheid kunnen zeggen of dit project ooit 1 kilowattuur elektriciteit zal produceren”, legt commissielid Bart Staes uit. “Als dat al gebeurt, is dat volgens experts zeker niet voor 2050, maar eerder 2080.”

  ze wisten van te tevoren hoeveel het zou kosten en er komt zeker wel energie van terug.

 2. A3aan v d B zegt

  Tsja, ik ben géén deskundige, als je kernfusie wilt zul je moeten onderzoeken en dat kost wat. Echter als je leest dat de geraamde kosten, 5,9 miljard euro met zo’n 10 miljard euro overschreden is terwijl er nog lang geen zicht is op ook maar een Kw/h aan elektriciteit, dan kan ik best begrijpen dat er op de rem wordt getrapt..

 3. Dat is wel zo…maar verzin eens een betere investering voor de toekomst? Dat zal niet meevallen. Temeer omdat het niet alleen een energie probleem op zou lossen, maar ook een milieu probleem.

 4. Jurgen Kobierczynski zegt

  Hopelijk zullen ze nu wat meer spenderen aan alternatieve methodes die te weinig onderzocht zijn.
  Hieronder is nog een filmpje van een Google talk van Robert W Bussard, die betrokken was in een onderzoek waarin kernfusie waarin waterstof in een “Polywell” met elektrostatische insluiting ingesloten werd.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_W._Bussard#The_Polywell
  http://en.wikipedia.org/wiki/Polywell

  Ik laat de video van de googletalk die hij gedaan beginnen bij enkele uitspaken over tokomaks:

  “…they don’t think It will never be economic, but it’s really good science”
  “We spend 15 billion dollars studying tokamaks, and what we know about they’re no damn good”

 5. Dit stukje van de ANP is eigenlij kwel wat kort door de bocht.

  De financieën zijn niet controleerbaar genoeg.
  http://finchannel.com/index.php/business/item/41796-eu-budget-management-innovation-agency-and-iter-project-fail-2013-discharge-test

  Het ligt aan het manegemant, niet de techniek in het project.

  kijk ook eens op ITER
  http://www.iter.org//

 6. En ik denk dat de Eu het project niet beheerd, het is namelijk een Wereldwijd project.
  kijk maar op de pagina hierboven.

  Ze hebben natuurlijk wel inzicht en zeggenschap over financieën voor ene deel.

 7. Pff.. heel stukje getypt krijg ik de melding dat het spam is en gelijk mijn hele reactie weg 🙁

  Nogmaals, snap niet waar al het geld is gebleven, als je op de iter site kijkt is de bouwplaats nog een bouwput, wat hebben ze daar gedaan dan?
  En snap het hele gedoe niet, want in zuid-korea hebben ze met de kstar tokamak als 15+ seconden een plasma van tientallen miljoen graden weten te produceren, wat zijn ze hier dan aan het prutsen?

  Andere projecten zijn het duitse wendelstein 7-x, japanse large helical device en het amerikaase nif. Zelf maar even googlen mocht je er meer van willen weten.

 8. Rudi, dat is balen. Ik snap niet hoe het kan dat jouw reactie als spam wordt gezien. Ik hanteer WP Spamshield, dat over ‘valse spam’ (spam die geen spam is) het volgende zegt: “WP-SpamShield doesn’t have false positives because it uses a different method that can’t have false positives.” Tsja, klopt dus kennelijk niet.

  • Ik heb het ook een paar keer gehad, of een blanco pagina na verzenden, of het rekensommetje fout en weg tekst. Als ik nu wat meer tekst heb, doe ik even “select all” en “copy”….dan pas klik ik op “reactie plaatsen”. Mocht het mis gaan, met rechter muis knopje de tekst weer terug plakken voor een nieuwe poging.

 9. FOUT: Uw reactie lijkt op spam.

  Ga a.u.b. terug en controleer alle velden van de reactie die u ingestuurd heeft (naam, email, website en de reactie zelf).

  Wanneer u een ingelogde gebruiker bent en u dit bericht al meerdere malen gezien heeft, kan het zijn dat u uw registratiegegevens moet controleren op spam data.

  ****************

  Ik kan het dus reproduceren! 🙂

  Ja het is jammer, maar ok kan gebeuren, want ik wist dat je het had aangepast en dat je nu een andere spamfilter hebt. Heel soms deed ik nog wel eens een ctrl-c voordat ik beantwoorden klikt, maar nu net even niet aan gedacht. 🙂
  Ik had een linkje naar iter zodat mensen de bouwput konden zien die dan al 16 miljard heeft gekost. 🙁
  Nog een linkje naar de kstar wiki en nog een linkje naar een pagina waar zo’n beetje alle kernfusie projecten op stonden http://www.world-nuclear.org/info/Current-and-Future-Generation/Nuclear-Fusion-Power/ .
  En dan nog linkjes van de duitse wendelstein 7-x wiki , de japanse large helical device en het amerikaanse nif wiki . Dat was alles. 😀

  Edit: is er geen optie om geregistreerde accounts, want die keuren jullie toch eerst goed, niet als spam aan te merken?

 10. @ rudiev, je kikt alleen naar dat deel.

  Daar staat al heel veel hoog technologisch.
  Er zijn ook allemaal up-front investeringen.

  De gemaakt instrumenten worden overal in de wereld gemaakt,
  Dit zijn geen kleine dingen.

  Ziet het als de LHC, die ook zo geconstrueerd is.

  Veel minder in het nieuws maar net zo baanbrekend.

 11. Jurgen Kobierczynski zegt

  Nog een beetje doorgelezen over het project…

  Ik was me er niet van bewust dat het ITER project de opvolger is van eerdere onderzoeken, wist zelfs niet dat ze een nieuwe tokomak aan het bouwen waren. Bedoeling was de eerste productieve fusiecentrale te bouwen. Niet echt verstandig nu het project te stoppen na het geld van het eerdere werk reeds gespendeerd is.

  http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail/2263223/2015/03/24/EU-zet-geldverslindend-kernfusieproject-ITER-on-hold.dhtml

  Bart Staes is ferm door de bocht gegaan om te zeggen dat dit een last voor de toekomstige generatie is: ten eerste weegt het ganse budget niet op tegenover al de andere verspilling van de welfare state, ten tweede is hij als Groen lid hier meeverantwoordelijk aan. Je kan gemakkelijk berekenen hoeveel het ITER project de gemiddelde burger gekost heeft (15 miljard tov bijna de ganse wereldbevolking: china, europa, indië, japan, korea, rusland en de vs doen mee da’s een paar euro per inwoner, en als je dit tegenover de putten die de welfare state achterlaat, dit laatste kan wel goed 1/3 van de koopkracht van de komende generatie zijn) en de vergelijking slaat gewoon nergens op. Je zou de budgetten voor onderzoek maar eens moeten vergelijken met de sociale zekerheid. Dan begin ik nog niet over de sluiting van de kerncentrales laat staan de windmolens die ze wel gebouwd hebben!

  Het is duur ja, en misschien zijn er betere methodes om kernfusie op te wekken, maar zo een hypocrisie… bah!

  • Op de verkoop van ABN AMRO gaat nederland ook ongeveer 15 miljard verlies maken. Dus als wij dat als één land al moeten betalen voor een bank lijkt met de kostenverhoging van ITER gedragen door alle deelnemende landen een peulenschil. De kostenverhoging is wel veel vegeleken met het initiele geraamde bedrag en dit zal misschien eens goed uitgezocht moeten worden, maar het project moet doorgaan. Zeker gezien wat dit onderzoek kan doen voor een toekomstige energievoorziening lijkt het me cruciaal om door te gaan met dit project om onze economie zo veel mogelijk los te wikken van het gebruik van koolwaterstoffen waar mogelijk. Tevens zal dit natuurlijk ook goed zijn voor het milieu en het klimaat, wat anders ook steeds meer kosten zal gaan maken op de samenleving wereldwijd.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: