28 november 2023

Uit het dagboek van een eclipsjager: van desillusie naar euforie in 5.700 dagen

5.700 dagen precies gingen er voorbij tussen 11 augustus 1999, toen ik naar een bewolkte hemel in Longwy stond te kijken en 20 maart 2015 toen juist

Share

Comments

 1. Avatar foto Monique zegt

  Wow, wat een mooie belevenis zeg. Ik was al half onderweg naar mijn bedje, maar wilde toch nog even dit blog lezen.
  Foto (nr 9) is adembenemend mooi!
  http://i2.wp.com/www.astroblogs.nl/wp-content/uploads/2015/03/IMG_2971-e1427240981415.jpg

  Erg herkenbaar die verkleumde vingers 😉 Daar heb ik zelf ook wel eens last van als ik een paar uur achter mijn telescoop buiten sta.

  PS: Graag gedaan Sybold

 2. Folkert zegt

  Super Sybold, fantastisch voor je.
  Ook die spanning vooraf, gaan we het zien of niet of toch ….. WOW

 3. Sybold, bedankt voor je verhaal. Prachtig om het te lezen en mooi om de foto’s te zien. Ik heb die beruchte eclips van 11 augustus 1999, waarmee de periode van 5700 dagen begon, ook meegemaakt en ervaren hoe een wolk alles kan verprutsen, een flinke kater nalatend. Die eclips van 12 augustus 2026 schijnt in Noord-Spanje totaal te zijn, dat is 9863 dagen na 11 augustus ’99. Op 21 augustus 2017 is er eentje in de VS, maar of ik die kan zien weet ik niet – zou wel mooi zijn.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Graag gedaan Arie. Ik volg jouw website al een hele tijd en vond het leuk dat ik nu mijn steentje bij kon dragen.

   De eclips van 12-8-2026 zal inderdaad totaal zijn. Op Groenland, IJsland, het uiterste noorden van Portugal en het noorden van Spanje. Het is dan hoogseizoen, dus een goede reden om een vakantie in Spanje te boeken, lijkt mij.

   De eclips van 2017 zal ik aan mij voorbij laten gaan. Deze reis heeft een klap geld gekost en ik moest eerst maar weer eens flink aan het schrijven gaan. Oftewel: koop mijn boek (in de toekomst: boeken) beste mensen! 🙂

   Zie ook: https://www.facebook.com/sybold.deen

   Sybold Deen

 4. Leuk geschreven blog sybold, maarja, je bent ook schrijver dus dat zit wel goed. 🙂 Puur geluk dat je toch nog net een goed plekje had om de eclips te kunnen waarnemen en dat de wolken zich nog op tijd openden, vertrouw altijd de lokale bevolking zeggen ze haha. En direct al rum aangeboden krijgen, dat om half 10? al. 🙂 Val mee dat ze dat schoonmaakmiddel en feyenoord direct noemde, vaak hoor ik nog wel eens amsterdam, vooral door de coffeeshops en red light district. Oja, een keer kreeg ik de vraag of ik een fiets had, want hollanders fietsen toch veel haha die vond ik wel leuk.
  Mooie foto’s ook, ik vond vooral de laaste mooi met de corona. Volgens mij zie je links nog net een heel klein beetje de diamant van de ring.

  Quote “Het stadion in Tórshavn is groot genoeg om tijdens wedstrijden 10% van de totale bevolking te herbergen.”. .. dat is voor 5000 man dus 😛

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Ja, klopt Rudie, voor 5.000 man. Dat is voor Nederlandse begrippen niet echt veel. Maar ja, wat wil je? In mijn woonplaats wonen al meer mensen dan in dat hele landje! 🙂

   Inderdaad, ik had nauwelijk kennis gemaakt met een van die Faroese studenten of hij bood me al rum aan. Een van die jongens vloog mij trouwens direct na de totaliteit ook om mijn nek. Ik ga nog proberen of ik hem via Facebook kan traceren, want het was een aardige vent.

   Echt, als je ooit in de gelegenheid bent, probeer het dan mee te maken. Het is zoveel mooier en indrukwekkender dan je kunt voorstellen. Beter dan seks! (Daar hoef je overigens doorgaans geen 5.700 dagen op te wachten…)

   Sybold Deen

  • Kijk aan, nu lukt het me weer wel om rechtstreeks te reageren. Enceladus, nogmaals bedankt voor het doorzetten van mijn berichten.

   @Rudie: die laatste foto heb ik dus niet zelf gemaakt. Heb ik simpelweg de apparatuur niet voor. Die foto is gemaakt door Pierre Pallez. Een echte prof! Je ziet inderdaad nog iets van de diamanten ring. Zo’n twee minuten later, bij de overgang van totaliteit naar licht was de diamanten ring aanzienlijk indrukwekkender. Toen heb ik ‘m veel duidelijker waargenomen.

   Sybold Deen

   • Ach die 5000 man is nog altijd genoeg om iedereen uit mijn woonplaats in te stoppen en dan kunnen we nog ongeveer 1000 gasten uitnodigen ook. 😀
    Of ik ooit in levende lijve een volledige ecplis zal meemaken weet ik niet. Ik vind het wel interessant en zo, maar of ik er echt voor op reis zal gaan weet ik niet. Wat dat betreft staat dat vlammetje op de waakstand. 🙂
    Ja ik begreep al dat de foto door je ‘mon frère d’eclips’ was gemaakt. Foto is net seconden te vroeg genomen voor de nog net iets perfectere eclips, maar dat doet verder niets af aan de foto zelf. Voor een mooiere diamnten ring had de foto weer net iets eerder genomen moeten worden, of ietsjes later als de zon weer weg voor de zon kruipt.
    http://www.weather-photography.com/Photos/w-066-07.jpg
    http://wibnet.nl/files/bonnier-ill/imagecache/std_3_2/pictures/solformoerkelse_diamant.jpg

 5. Avatar foto Enceladus zegt

  PS: de reacties komen weer via Enceladus, want het lukte mij wederom niet om gebruik te maken van mijn eigen account. Dus hierbij ook een oproep om donaties te doen aan Astroblogs, want Arie kan vast wel wat centen gebruiken voor betere software! 😉

  Sybold Deen

  • Avatar foto Enceladus zegt

   En bij die oproep sluit ik mij van harte aan! Denk eens aan een donatie ten gunste van Astroblogs. Deze site brengt immers dagelijks op originele wijze nieuws over astronomie en ruimtevaart en doet dat vaak met een ‘personal touch’. Daarmee is Astroblogs naar mijn mening uniek in Nederland.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Henk Prein zegt

   Hoi Sybold,

   Ik probeer ook op deze manier te reageren, via een ander contact.

   Je bent dus ook één van de weinige die de eclips heeft gezien.
   Ik was met mijn vrouw en zo’n 1000 andere medepassagiers/bemanning op een cruise schip een paar honderd kilometer boven de Faroer eilanden en zagen de eclips van het begin tot het eind, dit dankzij de kapitein die volgas gaf richting een open stuk tussen alle bewolking die hij zag op de satalietbeelden.
   Twee schepen van dezelfde maatschappij die achter bleven hadden er maar weinig van gezien, zoniet niks.
   En koud was het zeker, het sneeuwde en stormde s’morgens zelfs, ik kon amper met mijn vingers de camera bedienen.
   Op naar de volgende!!!, het blijft een machtig en indrukwekkend gezicht.
   En de saamhorigheid met de ander eclips gangers is fantastisch!
   Groetjes Henk Prein

   • Hoi Henk, heb jij nog foto’s gemaakt?

    • Henk+Prein zegt

     Hoi Arie,

     Zeker heb ik wat foto’s, zal ze wel eens mee nemen naar de club.
     Tijdens de reis hebben we ook nog het noorderlicht mogen aanschouwen.
     Ik wist niet dat het noorderlicht zo helder kon zijn en dat de structuren zo snel bewogen/veranderde!
     Ik zie je nog wel.
     Gr, Henk

   • Hallo Henk,

    Aan boord van welk schip was jij? Wellicht de Princess Seaways van DFDS?

    Het lijkt er inderdaad op dat maar weinig mensen de eclips echt hebben gezien. In Tórshaven ,waar de meeste touristen op land verbleven, was het bewolkt. Volgens de eigenaar van het guesthouse waar ik verbleef, hebben de locals die thuis zijn gebleven uiteindelijk nog de beste kans gehad. Ik heb dus echt extreem veel geluk gehad. Combinatie van mijn instinct en de fijne neus van mijn Zwitsers-Franse eclips-maat. 🙂

    Wat je beschrijft als de saamhorigheid met de andere eclipsgangers herken ik. De sfeer was fantastisch. Als je dit samen met anderen hebt meegemaakt, schept dat een band.

    Een volgende eclips meemaken lijkt me ook wel wat. Wie weet maak ik ooit nog eens zo’n reis.
    in ieder geval ga ik mijn ideeën voor een roman, waarin deze eclips en de Faeröer Eilanden een grote rol spelen, verder uitwerken.

    Sybold Deen

    • Henk+Prein zegt

     Hoi Sybold,

     We zaten aan boord van de Boudicca, een cruiseschip van de Fred.Olsen line.
     De andere twee schepen die het niet gezien hadden waren de Breamer en Black Watch van dezelfde reder.
     Zaterdag waren we nog in Runavik op de Faroe, misschien heb je de schepen nog aan de kant zien liggen.
     De gids van onze rondleiding op de eilanden, had niets gezien, maar de buschaufeur weer wel.
     Het zicht op de eilanden was overal zeer wisselvallig.

     Kijk uit met een volgende reis naar een eclips, het kan verslavend zijn, dit was mijn vijfde.
     En het verveeld nog steeds niet!!

     Gr, Henk

     • Hoi Henk,

      Dat is ook toevalig, dat je Runavik noemt! Oorspronkelijk had ik helemaal niet het plan om die plaats te bezoeken, maar uitgerekend op zaterdag, onderweg naar Klaksvik heb ik ergens de verkeerde afslag op een rotonde genomen en kwamen we daar toch terecht. En inderdaad de schepen daar zien liggen. En zelfs nog een paar foto’s gemaakt. Ik zal dadelijk even kijken of het lukt een foto bij dit bericht te plaatsen.

      Sybold Deen

      Runavik

 6. Donald van Zonneveld zegt

  De Euforie is nu de jouwe ! Mooi verhaald en mooie beelden… en ik ben blij dat voor jou, en velen met jou de spanning en onzekerheid beloond geworden is. Bedankt dat je je verhaal hier hebt willen delen. De TE van USA staat inmiddels in mijn agenda…maar ja , deze op de Faeroer stond dat eigenlijk ook al sinds 2012.
  Uiteindelijk was het in Nederland nog het meest bewolkt maar konden we bij de sterrenwacht Copernicus te Overveen zo af en toe nog wat beleven en door dunne bewolking de eclips waarnemen. In ieder geval was er koffie en een presentatie.

  Mvg,
  Donald

  PS: Op 9 maart 2016 is er ook nog een TE waarneembaar in Indonesië toch?

 7. Mooi verhaal en foto’s, Sybold. Ook moedig dat je het hebt aangedurfd om naar dat eiland te gaan, dat zich niet kenmerkt door heldere luchten. Zijn er ook nog video’s van je ‘expeditie’?

 8. Avatar foto Paul Bakker zegt

  Geweldig om te lezen allemaal. Wat een spanning zal het gegeven hebben om te weten of je die ene opklaring echt zal treffen.
  Ik herken het gevoel van de intense belevenis, het is echt fantastisch mooi. In 2006 in Turkije heb ik de bewolkte teleurstelling van 1999 kunnen verdrijven met een super geslaagde eclipsreis. Ik heb toen ook schitterende foto’s gemaakt, maar er is geen foto die het licht van de corona vangt zoals je het ervaart.
  Ik heb sinds 2006 het voornemen om in 2017 naar de VS te gaan. Dat schiet al op! En ja, in 2026 zitten we met z’n allen in Noord Spanje, toch?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: