Site pictogram Astroblogs

Kunnen astronauten tijdens langere missies verkouden worden?

Is het mogelijk dat astronauten tijdens langere missies een neusverkoudheid of andere infecties kunnen oplopen? Wat weten ruimtevaartorganisaties die aan langere ruimtemissies werken daarover?

Bij de eerste bemande Apollo 7 missie (1968), werden alle drie de astronauten snotverkouden. Tijdens de 11 dagen durende testvlucht werden zij behoorlijk prikkelbaar en weigerden zelfs een aantal orders van ‘beneden’ op te volgen. De schuldige voor deze ‘muiterij in de ruimte’ was gezagvoerder Wally Schirra. Zijn bemanningsleden volgden zijn orders. Het was gezien zijn botte gedrag tegenover de vluchtleiding ook meteen zijn laatste vlucht. Experimenten buitenboord zoals het testen van de nieuwe capsule werd door hem geweigerd. Hij wilde niet meewerken aan ‘live vanuit de ruimte’ tv-interviews. Kortom, er hing een behoorlijke negativiteit rond die missie.

Maar hoe zit dat nou in de ruimte?

Eigenlijk is dat onderzoek nog gaande. Het is een serieuze zaak om uit te zoeken hoe het immuunsysteem in de ruimte werkt. Waar de crux ligt is nog onduidelijk. De verspreiding van de immuuncellen in het menselijk lichaam verandert niet tijdens zo’n ruimtereis, maar de activiteit van deze immuuncellen wijzigt wel. Bij een langer verblijf in de ruimte ‘stabiliseert’ het immuunsysteem ook niet.

Als je in de ruimte niest dan dwarrelt het naar alle kanten om vervolgens op panelen en instrumenten terecht te komen. Het is in ieder geval belangrijk om de infectiecontrole in de ruimte op orde te hebben.

HRP Space Immunology Study

Bron Reddit

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten