14 juni 2024

Een nieuw type Dysonsfeer is vrijwel onmogelijk te detecteren

Dyson sphere

Zo’n vijftig jaar geleden kwam de natuurkundige Freeman Dyson met een fascinerend (hoewel enigszins krankzinnig) idee: dat een buitenaardse beschaving een gigantische bol rondom een ster zou kunnen bouwen, waarbij alle energie van de ster benut kan worden. Zoals we afgelopen week op AstroBlogs hebben gemeld, zou je zo’n zogenaamde Dyson-sfeer moeten kunnen waarnemen. Hoe groot is de kans dat we werkelijk zo’n ding gaan vinden?

Niet zo groot, zeggen de natuurkundigen Ibrahim Semiz en Salim Ogur – volgens hen zouden Dysonsferen, als ze bestaan, veel kleiner moeten zijn dan gebruikelijk wordt voorgesteld en – mede als gevolg daarvan – onzichtbaar zijn in infrarode golflengten. De reden hiervoor is simpelweg de hoeveelheid bouwmateriaal die

Share

Comments

 1. Denk dat het een aantal sf schrijvers heeft geïnspireerd, of andersom ?

  Zie ringwereld van Larry Niven, weliswaar geen dysonsfeer maar best wel indrukwekkend.

 2. Leuk stuk.
  Wel een aanvullende opmerking.
  De (kleine) Dysonsfeer rond een witte dwerg, die samenvalt met de bewoonbare zone, zendt in verhouding per oppervlakte-eenheid evenveel infraroodstraling uit als een grote Dysonsfeer rond een fellere ster zoals bijvoorbeeld de zon. Alleen, door de veel kleinere oppervlakte zal de hoeveelheid infrarode straling in absolute zin veel kleiner zijn. Staat overigens ook in de bron.
  Overigens was Visionair de bron zo ongeveer vier jaar voor.
  http://www.visionair.nl/wetenschap/universum/holle-aarde-rond-een-witte-dwerg-mogelijk/

 3. De bewoonbare zone zal overigens rond de miljoen kilometer in diameter zijn, ter grootte van een ster zoals de zon dus ongeveer. Bruine dwergen met ongeveer een zonsmassa zijn dus de objecten waar we rekening mee moeten houden.

  • Olaf van Kooten zegt

   Bruine dwergen kunnen per definitie geen zonnemassa zwaar wegen. Ik neem aan dat je witte dwergen bedoelt?

   • Ik denk dat er geen passende categorie is voor deze objecten maar ze zullen voornamelijk IR straling uitzenden. Hiermee zullen ze op Y klasse sterren lijken, zij het met anomaal grote massa en vermoedelijk sterk afwijkende spectrale handtekening.

 4. Quote : ” Bovendien dienen beschavingen die de technologie hebben om dit klusje te klaren uitzonderlijk geavanceerd te zijn – wellicht miljoenen jaren of veel meer op ons voorlopend…..”

  We weten helemaal niet hoeveel ‘geavanceerder’ wij zelf moeten worden, om zelf zo’n beschaving te worden.
  Quantificaties als “miljoenen jaren vooruitlopend” zijn de grootste kolder.
  10.000 jaar geleden hadden aardse beschavingen nog geen wiel, geen schrift, geen landbouw, geen dorpen of steden. Vuur en Steen zullen toen wel de grootste technologische ideeën zijn geweest.

  100 jaar geleden waren er al wat verbrandingsmotoren, maar chemie , elektronica en kwantummechanica stond nog in de kinderschoenen.

  Wie weet waar de mensheid, als we ons niet zelf de steentijd in bombarderen, over 200 of 1000 jaar zullen zijn?
  Ik heb me laten vertellen dat met Buckminsterfullerenen (en zijn broertjes) wellicht een ruimteflit kan worden gebouwd. Met dit soort chemische verbindingen kunnen we dan misschien ook ruimtekolonies aan elkaar vastkoppelen…. een Dyson-sfeer in wording dus.
  Als ik me goed heb laten informeren, was Freeman Dyson’s idee niet dat de sfeer, die zijn naam draagt, een 100% dichte sfeer moest zijn.

  Groet, Paul

 5. Stoerecurry zegt

  Of met grote lichtmagneten alle fotonen leiden naar een bepaald punt. Dat lijkt me een stuk praktischer dan een sfeer van miljoenen kilometers.

 6. Wat een larie . Anderzijds : fantasie is de bron van vooruitgang . Ik leef binnen ene sfeer die ” de droomwereld ” genoemd is. En , daarbinnen blijkt de realiteit te bestaan in : hoe zotter hoe beter. Ondertussen : Acta probant se ipsa . Acta est fabula.

Speak Your Mind

*