1 oktober 2023

Wat valt er aan de sterrenhemel te zien in april 2015?

hemel
De vierde maand van het nieuwe jaar wordt in de volksmond ook wel ‘grasmaand’, ‘pasmaand’ of ‘eiermaand’ genoemd. Voor amateur-astronomen is april 2015 een zeer interessante maand doordat we de planeten Mercurius, Venus en Jupiter goed kunnen waarnemen en we kunnen genieten van de Lyriden meteorenzwerm. In dit uitgebreid artikel wordt een overzicht gegeven van wat er zoal aan de sterrenhemel te zien is in april 2015.

De Maan en de planeten

De maan begin april (credit: Sky & Telescope)

De maan begin april (credit: Sky & Telescope)

De planeet die zich het dichtst bij onze ster bevindt, Mercurius, is vanaf 20 april tot ongeveer 16 mei 2015 ’s avonds waarneembaar in het westen. Zo heeft Mercurius in april 2015 een helderheid van magnitude -1 waardoor deze zeer goed zichtbaar is aan de sterrenhemel. De tweede planeet in ons zonnestelsel, gezien vanaf de Zon, prijkt ’s avonds tussen het westen en het noordwesten aan de hemel in de sterrenbeelden Ram (Aries) en Stier (Taurus). Venus gaat eind april pas vier uur na de Zon onder waardoor deze zeer goed waarneembaar is. In april 2015 heeft Venus een schijnbare helderheid van magnitude -3,5. Mars, ook wel de ‘rode’ of ‘oranje’ planeet genoemd omwille van zijn kleur, verdwijnt in april 2015 langzaam in de avondschemering boven de westelijke horizon. Vanaf half april gaat Mars minder dan anderhalf uur na de Zon onder. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om Mars waar te nemen. De grootste planeet uit ons zonnestelsel, Jupiter, is in april 2015 ’s avonds goed zichtbaar in het sterrenbeeld Kreeft (Cancer). In het begin van de nacht kunnen we Jupiter hoog in het zuiden of het zuidwesten aantreffen waarna de gasplaneet lang na middernacht ondergaat in het noordwesten. Op 1 april 2015 vinden we alle grote Jupitermanen terug ten westen van de planeetschijf. Vanaf Jupiter gezien zijn dit Europa, Io, Callisto en Ganymedes. Op 11 april kunnen we vier grootste manen van Jupiter, de zogeheten ‘Galile

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: