23 juli 2024

Altijd lachen met die 1-april grappen

Het jaarlijks terugkerende tafereel van 1 april-grappen, niet alleen in Nederland, maar ook elders in de wereld (April Fools’ Day), is weer aan de gang. Goed om eens even te kijken wat op ons vakterrein allemaal aan grappen te beleven viel. De meeste humor kwam uit Genéve, waar ’s werelds grootste deeltjesversneller staat, de Large Hadron Collider (LHC), die binnenkort weer van start gaat. CERN zelf kwam vanochtend met het bericht dat natuurkundigen er met de LHC in geslaagd waren om the Force te ontdekken, de kracht die de natuurkundigen zelf tot grandioze dingen in staat stelt. Hieronder CERN onderzoeker Velerio Rosseti die the Force demonstreert door een kopje koffie op te warmen.

Valerio Rossetti heeft ook the Force. (Image: Max Brice and Daniel Dominguez/CERN).

Op de bekende Quantum Diaries blog kwam de melding dat de aanstaande Run 2 van de LHC geheel van de baan is! CERN baas Rolf Heuer zou verklaard hebben dat Run 2 helemaal niet meer nodig is en dat CERN z’n deuren gaat sluiten. Reden voor dit drastische besluit: de IT-afdeling heeft unieke gegevens ontdekt die ergens op wat harde schijven hadden gestaan, waar tot nu toe niemand naar had gekeken en die na analyse lieten zien dat supersymmetrie bestaat, dat er 327 nieuwe deeltjes zijn, dat extra dimensies bestaan, dat donkere materie bestaat, dat mini-zwarte gaten bestaan en technicolor, nou ja eigenlijk alles…. oh ja, behalve de snaartheorie, die is nog steeds niet gevonden. Hieronder het ‘event’ dat ze in de gegevens hadden gevonden waarmee supersymmetrie is bewezen.

Ook CERN-gerelateerd was het bericht dat ze bij de LHC het zogeheten Satan-deeltje hebben ontdekt, het deeltje dat de grote tegenhanger zoou zijn van het God-deeltje, het met de LHC ontdekte Higgs boson. “Een vervolgexperiment moet op korte termijn aantonen hoe een God-deeltje reageert wanneer het in contact wordt gebracht met een Satan-deeltje. Bange burgers in de hele Europese Unie willen het experiment laten verbieden, omdat ze verwachten dat het volledige universum erdoor vernietigd zal worden“, aldus het bericht op Quest.

PW-2015-04-01-Hartley-pi

Dan was er nog het prachtige bericht dat uit Engeland over kwam waaien: Britse natuurkundigen willen dat er een dag wordt toegevoegd aan april, om zodoende een unieke Britse Pi-dag te krijgen, 31 april. Geschreven in het Britse formaat wordt dat dan 31/4/15. Hierboven de campagne-poster voor Pi-dag. De dagelijkse portie astrofotografie die we te zien krijgen op de APOD had ook een 1 april grap: de Lunar Grazing Module (LGM), om koeien in de gelegenheid te stellen in de ruimte te bivakkeren – hoe komen ze d’r op. Hieronder een plaatje ervan.

Credit & Copyright: Robert Nemiroff (Michigan Tech. U.)

Tenslotte was er nog nieuws waarvan velen dachten dát het een 1 april grap was, maar dat gewoon echt nieuws bleek te zijn. Ik heb het uiteraard over het bericht dat ze in de Fast Radio Bursts (FRB’s) een merkwaardig patroon hebben gevonden, dat wellicht duidt op een intelligente, buitenaardse oorsprong in de Melkweg, een bericht dat ik hier gisteravond al kon melden. Op zich is dat ook wel grappig: dat iedereen denkt dat iets een 1 april grap is, terwijl het dat helemaal niet is. Afijn, dat is mijn overzicht van enkele 1 april-grappen. Weten jullie er nog enkele die ik gemist hebben en die met sterrenkunde, ruimtevaart of natuurkunde te maken hebben? Laat het even weten, kunnen we ze aan de lijst toevoegen.

Share

Comments

  1. rudiev zegt

    Het waren niet echt goede en geloofwaardige grappen helaas.

    Leukste waarvan ik hoorde was met de NS:
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/23876322/__NS_bij_de_neus_genomen__.html

Speak Your Mind

*