2 maart 2021

Gezocht: een missienaam voor astronaut Thomas Pesquet

Thomas Pesquet tijdens een training voor zijn ISS missie. Credit: NASA–James M. Blair

ESA-astronaut Thomas Pesquet zal in 2016 een half jaar lang wonen en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Omdat de missie van Thomas nog geen naam heeft, vraagt hij jou om mee te denken. De beste missienaam komt op de speciale patch die hij in de ruimte zal dragen. Thomas schrijft: “De hele aarde profiteert van het onderzoek dat Europese astronauten in de ruimte uitvoeren. Ik wil deze unieke ervaring delen met alle Europese burgers. En daarvoor heb ik jouw hulp nodig. Het vinden van een geweldige naam is de eerste stap op die reis. Deel dus snel je inspiratie en stap aan boord!” Astronaut Thomas wordt in december 2016 met een Sojoez-raket naar het ISS geschoten. Hij maakt onderdeel uit van Expeditie 50, samen met NASA-astronaut Peggy Whitson en de Russische commandant Oleg Novitsky.

De lancering van de Futura missie van Samantha Cristoforetti , die nu in het ISS is. Credit: ESA–S. Corvaja, 2014

Zijn vlucht volgt op een druk jaar voor ESA-astronauten die in 2009 geselecteerd werden voor een ruimtevaartopleiding. Jaargenoot Samantha Cristoforetti bevindt zich momenteel in de ruimte voor haar Futura-missie en wordt later dit jaar opgevolgd door Andreas Mogensen en Tim Peake. Naast zijn eigen missie zal Thomas ook dienen als back-up voor de tiendaagse missie van Andreas in september van dit jaar. Tims missie in de ruimte begint in december van dit jaar. De in het Franse Rouen geboren Thomas zal de tiende Fransman in de ruimte worden en treedt in de voetsporen van de ruimtevaarders die hem inspireerden toen hij jonger was.De vorige Franse astronaut die het ISS betrad was ESA-astronaut Léopold Eyharts. In 2008 reisde hij naar de ruimte, waar hij hielp bij de installatie van het Europese Columbus-laboratorium. Thomas zal in datzelfde lab experimenten uitvoeren voor wetenschappers van over de hele wereld. Die experimenten moeten ons leven op aarde verbeteren en ons meer leren over ons zonnestelsel. Voor Thomas is de lancering naar de ruimte een droom die uitkomt. Hij is de eerste piloot uit de commerciële luchtvaart die de ruimte in mag en is al vanaf jongs af aan gepassioneerd waar het de luchtvaart aankomt.

Bedenk een naam

Thomas aan het trainen in het Sojoez-ruimtevaartuig. Credit: ESA–S. Corvaja, 2014

ESA en Thomas nodigen je uit een naam voor de missie in te dienen. Omdat de naam gebruikt wordt op de missiepatch moet hij kort en duidelijk zijn. Ook moet hij gemakkelijk uit te spreken zijn in het Frans, Engels en veel andere talen. Bekijk de volledige regels op deze pagina (Engelstalig). Missienamen moeten uiterlijk 15 april ingediend zijn om mee te dingen. De winnaar ontvangt een door Thomas gesigneerde missiepatch. Volg Thomas Pesquets missie op thomaspesquet.esa.int. Bron: ESA.

Comments

 1. René Polfliet zegt

  Mission name: Oxyrhynchus1

  Because: 1 -Thomas his name is in it.
  (Gospel of Thomas found in Oxyrhynchus.

  2-Because it is one of the most: Important excavations ever found!
  (Like Space explorer is for human and Earth.)

  And 1 is for 1 year!- If its possible that the name have a number.

  Oxyrhynchus (Οξύρυγχος; Grieks voor “scherp geneusd”) (nu: El-Bahnasa) is een plaats in Egypte waar archeologische opgravingen worden gedaan. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste opgravingen ooit gevonden. De afgelopen honderd jaar is er het gebied rondom Oxyrhynchus onafgebroken gegraven. Men heeft op deze wijze een enorme collectie teksten op papyrus verkregen, uit de Griekse en Romeinse perioden van de Egyptische geschiedenis. Men heeft er onder andere toneelstukken van Menander gevonden en het Evangelie van Thomas, een belangrijk vroeg gnostisch document.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: