15 juli 2024

Nog even over de 12, nee 13… eh nee wacht … 21 sterrenbeelden van de dierenriem

Ik kwam vandaag bovenstaande kaart tegen, waarop je de ecliptica ziet weergegeven – de rode stippellijn onderaan – het pad aan de hemel dat de zon in de loop van het jaar schijnbaar volgt. Sinds mensenheugenis kennen mensen bijzondere krachten toe aan de zon, maan en planeten, het sterrenbeeld waarin de zon staat op het moment van je geboorte zou bepalend zijn voor je levensloop. Traditioneel kennen we de twaalf sterrenbeelden van de dierenriem, de twaalf zodiakale sterrenbeelden, de dagelijkse horoscopen die zeggen wat er allemaal met je gaat gebeuren zijn erop gebaseerd. Maar als je goed kijkt zie je dat de zon niet door twaalf sterrenbeelden beweegt, maar door dertien. Tussen Schorpioen (Scorpio) en Boogschutter (Sagittarius) beweegt ‘ie een flink stuk door Slangendrager (Ophiuchus), een pad dat tussen 30 november en 17 december doorlopen wordt en dat langer is dan het stukje door Schorpioen, dat slechts zes dagen duurt (van 23 t/m 29 november). Ik moet de eerste horoscoop nog tegenkomen die uit gaat van dertien sterrenbeelden van de dierenriem.

Maar hohoho, wacht even, we zijn er nog niet. Zoals gezegd spelen de maan en planeten [1]De klassieke planeten welteverstaan, de planeten die bekend waren in de klassieke oudheid en die met het blote oog zichtbaar zijn, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. ook een belangrijke rol volgens de astrologen, het clubje wichelroeders dat hogere betekenissen geeft aan het spant boven ons. De maan en planeten bewegen zich ook grotendeels in het vlak van de ecliptica, maar niet helemaal, ze wijken enkele graden af, onder en boven de ecliptica. Zij bewegen daarom door nog eens acht andere sterrenbeelden, Walvis (Cetus), Raaf (Corvus), Beker (Crater),  Waterslang (Hydra), Orion, Pegasus, Schild (Scutum) en Sextant. Dat maakt dus 21 sterrenbeelden, waar de zon, maan en klassieke planeten doorheen bewegen en die invloed zouden hebben op ons leven.  Ik moet de eerste horoscoop nog tegenkomen die uitgaat van dertien sterrenbeelden eh… nee wat zeg ik, die uit gaat van eenentwintig sterrenbeelden van de dierenriem.

A double blind-test of astrology

Dan de grote vraag, de hamvraag, de the-proof-is-in-eating-the-pudding-vraag, is de veronderstelling van de astrologie terecht, hebben de zon, maan en planeten een kracht op ons mensen en vallen er voorspellingen uit te halen over ons individueel leven? Het zal niemand verbazen en ik heb het hier ook al regelmatig verkondigd, dat ik het nonsens vind, dat mijn inziens uit het geboortemoment van iemands leven en de stand van de zon, maan en sterren op dat moment geen voorspellingen te doen zijn voor zijn of haar leven. In de blog van Brian Koberlein (zie bron) waarin ik bovenstaande afbeelding zag stond ook een verwijzing naar een artikel uit 1985, dat geschreven is door Shawn Carlson en dat in Nature verscheen. Het artikel beschrijft een experiment, waaruit naar voren komt dat de voorspellingen die de astrologie doet niet beter zijn dan willekeurige voorspellingen. Het is een dubbelblind onderzoek geweest, waarbij noch de proefpersonen, noch de onderzoekers gedurende het experiment kennis hebben over wie tot de experimentele groep behoort en wie tot de controlegroep, waardoor de invloed van verwachtingen en van handelwijzen als gevolg van deze kennis wordt uitgesloten. Geen twaalf maar eenentwintig sterrenbeelden van de dierenriem, experimenteel bewijs dat de aannames van de astrologie onjuist zijn, hoe duidelijker kan het nog zijn? Bron: Koberlein.

Voetnoten

Voetnoten
1 De klassieke planeten welteverstaan, de planeten die bekend waren in de klassieke oudheid en die met het blote oog zichtbaar zijn, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus.
Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    Bij Stargazing live kwam dit ook voorbij (inclusief het Ophiuchus sterrenbeeld wat mist). Ik heb even gezocht (lees 3 afleveringen snel doorgespoeld) en hier is het stukje dat begint op 31 minuten en 4 seconden: https://youtu.be/EYbOfwHGd9c?t=31m4s

    Dat Astrologie niet verward mag worden met Astronomie lijkt me duidelijk. Tss, niet eens rekening houden met de precessie van de aarde. Stelletje hobyisten! 😉 http://nl.wikipedia.org/wiki/Precessie

    Alle afleveringen van Stargazing Live staan trouwens op YouTube. Erg vermakelijk en informatief.

Speak Your Mind

*