25 mei 2024

Grand Champs: zie de Pleiaden en Venus schijnen door de bomen

JAAP_venus_pleiaden2 (1)

Gisteravond stonden de Pleiaden en Venus mooi bij elkaar aan de westelijke avondhemel. Hier in Grand Champs heeft Jaap Spigt er met zijn Canon 60DA spiegelreflexcamera enkele foto’s van gemaakt – belichtingstijd 30 seconden per foto – en daar heb ik met Windows Moviemaker een korte animatie van gemaakt, hierboven te zien.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Het is hier nu tamelijk helder en toen ik net even buiten was, stond Venus te schitteren aan de hemel.
  En terwijl ik daar zo naar keek kwam ISS langs gestoven. Echt recht boven mijn huis langs! 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Enceladus zegt

   Correctie op mijzelf: Dat wat ik aanzag voor ‘recht boven mijn huis langs’ was volgens ISS Astro Viewer toch nog zo’n 150 km. naar het zuiden, want ISS vloog zo ongeveer recht boven de Belgische Kempen. 😉

   Hoe is het weer daar in het échte Zuiden, Arie?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Monique zegt

    Ter aanvulling gebruik van Stellarium gemaakt (wel eerst jouw plaats ingevoerd en een willekeurige tijd gegokt) Het zit over het algemeen behoorlijk vol met satellieten als ik die optie aanzet. Altijd leuk als er toevallig eentje langskomt, al gaat dat best vlot voorbij 😉

    • Enceladus zegt

     Nou, die tijd heb je dan heel goed gegokt, want je ziet op dat moment echt iets uit de richting Venus komen. Maar het was dus ISS niet?!

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Monique zegt

      Die ene luisterend naar de naam COSMOS 482 descent craft (rechts) en de andere is de NOAA16 (links) Op Stellarium heb ik een hele waslijst aan namen van satellieten waaronder ook de ISS (ZARYA)
      Waarschijnlijk bedoelde je die, maar dan zou je precies moeten weten wanneer die langskomt. Deze zag je spontaan langskomen toch?

     • Enceladus zegt

      Ja, het was puur toeval. Ik wilde naar een bepaalde CD luisteren en die lag in mijn auto. Dus liep ik even naar buiten. Toen ik terug naar de voordeur liep, viel het me ineens op hoe ongelooflijk helder Venus momenteel is. En toen kwam daar dus ineens die COSMOS 482 vandaan.

      groet,
      Gert (Enceladus)

 2. Enceladus zegt

  Ik zit nu trouwens ongeveer 7 van de 10 keer tegen een witte pagina aan te kijken als ik een artikel op de site aanklik en ongeveer 5 van de 10 keer lukt het niet om een reactie te plaatsen: ook een wit scherm…

  Is het bij jullie ook zo erg?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Monique zegt

   Ja dat heb ik ook Gert. Elke keer klik ik op verversen en het duurt dan wel 10 seconden zo niet langer voordat ik de site zie (of wit scherm) Misschien wordt de site weer te druk bezocht…nah…

   • Ik ken de verschijnselen, tot nu toe geen remedie gevonden. Maar nu ik lees dat jullie er ook last van hebben pas ik twee paardenmiddelen toe, die hopelijk helpen. Ik heb WP Supercache en Jetpack uitgeschakeld. Laat maar weten of problemen aanhouden of niet. Excuus voor de overlast.

    • Inderdaad, vaak een blanco pagine, lange tijd om te laden, niet willen posten of dubbel posten.

     Als php-scripts op mijn server zo reageren is het de hoogste tijd om de database te optimaliseren, repareren en defragmenteren. De database wil nogal eens versnipperen, net zoals je HD. Je host hoeft alleen maar in SSH, als de server mysql gebruikt:
     mysqlcheck –all-databases –analyze –auto-repair –optimize –user=user –password=password
     (in mijn geval is de Plesk panel login de user/password)

     Of /etc/my.cnf is niet goed opgezet

     Of er staan teveel sites op die ene server, of te weinig RAM geheugen.

     Ik denk dat het niet aan je blogscript ligt maar aan de server.

 3. K.J., heb je mijn mail nog ontvangen?

Speak Your Mind

*