28 november 2023

Grand Champ: M46 met planetaire nevel

Hier in Grand Champ hebben we nu twee bewolkte nachten gehad. En hoewel we na 4 heldere nachten achtereen behoorlijk verzadigd waren, hopen we vanmiddag en vanavond/vannacht nog op wat heldere uurtjes.Elk nadeel heeft zijn voordeel: het mindere weer heeft me de energie en tijd gegeven om te beginnen met nabewerken van de opnamen.Ik ben met een soort fotografische Messier-marathon begonnen. Mijn doel is om van alle objecten op de lijst van ‘niet-met-komeet-te-verwarren-nevels’ van Charles Messier een plaatje te schieten. Deze week stonden vooral veel melkwegstelsels uit de Coma-cluster op het programma. Maar als eerste had ik een paar open sterrenhopen in het vizier. De eerste daarvan is M46 in het sterrenbeeld Achtersteven. Dat is gelijk één van de leukste open sterrenhopen aan de hemel, omdat er een kleine planetaire nevel in zit.

M46_20150412_1000Da_TVGen5.6_GC_6x5min_400_12gr_FilterFF_DF_Flats_Bias_PS2_metInzet

Open sterrenhoop M46. In de inzet is het deel met de planetaire nevel uitvergroot.

M46 is door Messier zelf ontdekt in het jaar 1771. De sterrenhoop heeft zo’n 150 vrij heldere sterren, maar het totale aantal is meer dan 500. De cluster is met een totale magnitude van 6.0 op de grens van zichtbaarheid met het blote oog in zeer donkere streken.  De afstand is zo’n 5400 lichtjaar en M46 is ongeveer 300 miljoen jaar jong.De planetaire nevel (NGC2438) die de sterrenhoop zo leuk maakt hoort zeer waarschijnlijk niet bij M46.  De twee objecten staan toevallig vanaf de Aarde gezien in dezelfde richting aan de hemel. Met een geschatte afstand van 2900 lichtjaar is de planetaire nevel een voorgrondobject.Technische gegevens van de foto voor de astronerds: Telescoop: Televue Genesis SDF F/5.6 op Gemini41 montering Camera: Gemodificeerde Canon 1000D op 400 ISO Belichtingstijd: een (tegenwoordig luttele) 6×5 minuten. Gevolgd met PHD en volgkijker voorzien van DMK21AU04 Astrocamera M.b.v. Pix-Insight: gekalibreerd met dark-frames en flatfields. Gestacked, kleurcorrectie, gestretched en ruisonderdrukking. Finishing touch en inzetje gemaakt met Photoshop.

Share

Comments

 1. Mooie foto Paul! Ik heb ‘m van de week samen met Ans waargenomen door de 25 cm Dobson. Die planetaire nevel konden we ook zien. Leuk om ‘m nou zo op jouw foto terug te zien. Laten we inderdaad hopen dat het weer op gaat knappen en we nog een waarneemnacht kunnen doen.

 2. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  Laat dit nu net ook vandaag de APOD (Astronomical Picture Of the Day) zijn! Er staan zelfs twee planetaire nevels in dat beeldveld! De tweede planetaire nevel, met de welluidende naam PK231+4.1, staat ook op jullie plaat!

  http://apod.nasa.gov/apod/ap150417.html

  • Wat toevallig zeg! En inderdaad, die tweede planetaire nevel is óók te vinden op Paul z’n foto:

   M46_paul

   Ik had trouwens die APOD altijd rechtsboven in de zijbalk staan op de Astroblogs, maar door het uitzetten van de Jetpack plugin is die widget verdwenen. Wel jammer. Als ik nou zeker weet dat die problemen met de Astroblogs veroorzaakt worden door de server en niet door plugins zoals Jetpack kan ik ‘m weer terug zetten.

 3. Jan+(H) zegt

  Mooi Paul. Leuk dat je meteen tijd had om foto’s te bewerken om ze meteen te kunnen publiceren. Ik had dan weliswaar 1 mindere dag/nacht meegemaakt, maar was nog niet toegekomen aan nabewerken.

  Jullie hebben in ieder geval weer een 5e mooi nacht kunnen meepikken, zag ik.
  Je Messier marathon compleet kunnen afmaken?

  • Avatar foto Paul Bakker zegt

   Nee, dat gaat nog jaren duren hoor! Vooral al die lage objecten in de Boogschutter zijn lastig in te plannen.
   Vannacht was problematisch met vocht: zelfs de hoofdspiegel van de Newton ging beslaan.
   Maar ik heb nog wel een paar objecten kunnen pakken.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: