23 juli 2024

VLBI-waarnemingen aan radiobronnen bevestigen Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie

De VLBI techniek met drie radiotelescopen

De Algemene Relativiteitstheorie (ART) van Albert Einstein is dit jaar honderd jaar oud. Hij is al door vele testen bevestigd – de eerste was Eddington’s waarneming aan de zonsverduistering van 1919 – en het mooiste is natuurlijk als ‘ie ook nog eens in het jubileumjaar wordt bevestigd. Dat doen de onderzoekers O.A.Titov en A.A.Girdiuk, die aan de hand van VLBI-waarnemingen gedurende tien jaar aan diverse radiobronnen de voorspelling bevestigen van de ART dat de zon licht van die bronnen afbuigt. Eddington keek in 1919 naar sterren die tijdens het maximum van de eclips vlakbij de zon te zien waren en wiens positie door de kromming van de zon van de haar omringende ruimte iets waren verschoven – zie de afbeelding hieronder.

Met de Very Long Baseline Interferometry (VLBI) wordt door talloze radiotelescopen verspreid over de wereld samengewerkt om gelijktijdig naar radiobronnen aan de hemel te kijken. Titov en Girdiuk konden in de gegevens van radiobronnen op een afstand tussen 1,5 en 3° van de zonsrand zien dat de schijnbare positie van de radiobronnen iets was verschoven ten opzichte van de positie waar ‘ie zou staan zonder de gravitationele invloed van de zon.

Credit: Figure 2 from arXiv:1502.07395

Hierboven zie je de gegevens aan de radiopulsar 1606+106, gedurende één jaar verzameld. De echte positie van de pulsar is in het midden van de cirkel, maar de VLBI ziet ‘m telkens ergens op de cirkel gedurende het jaar. Bron: Backreaction.

Share

Speak Your Mind

*