6 oktober 2024

Eerste sterrenclusters straalden met een helderheid van 100 miljoen zonnen

Credit: Shantanu Basu, University of Western Ontario.

De eerste sterren in het universum werden een paar honderd miljoen jaar na de oerknal geboren, waarmee een einde kwam aan de zogenaamde “kosmologische donkere eeuwen” – een periode waarin het heelal was gevuld met waterstof en helium, maar zonder zichtbare lichtbronnen. Nu hebben Canadese onderzoekers ontdekt hoe deze eerste lichtbronnen eruit moeten hebben gezien: de allereerste sterren zijn samengeclusterd in groepen met een fenomenale helderheid van 100 miljoen zonnen!

Deze conclusie is verkregen dankzij een computermodel, waarin de helderheid van sterren tijdens hun ontstaan wordt gevolgd. Het blijkt dat het geboorteproces van de eerste sterren bijzonder chaotisch moet zijn geweest, met flinke (tijdelijke) toenames in helderheid. Opvallend genoeg zijn de eerste sterren het helderst geweest in hun “protoster-fase”, oftewel nog voordat ze helemaal “af” waren. Zelfs in een kleine cluster van 10 tot 20 protosterren moet de totale helderheid met een factor 1000 zijn gestegen tot 100 miljoen keer de helderheid van de zon!

Deze sterren waren trouwens geen lang leven beschoren: binnen een miljoen jaar zijn ze ontploft als supernova en hebben daarmee het heelal voor het eerst verrijkt met andere stoffen dan waterstof en helium, zoals koolstof en zuurstof.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Speak Your Mind

*