28 november 2023

M19, de ovaalvormige sterrenhoop

Met mijn jacht op alle Messier-objecten moet ik bekennen dat ik niet alle objecten met evenveel enthousiasme op de gevoelige chip vast leg. Voor de ‘heb’ kwam ik terecht bij M19. Een kleine niet interessante bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Slangendrager, zo zuidelijk aan de sterrenhemel dat hij zelfs in Zuid-Frankrijk amper boven de horizon kruipt. Met een ietwat onrustige lucht is laag boven de horizon fotograferen geen goed idee. De Maan en schemer van de vroege ochtend lagen ook al op de loer. Maar ja, vanuit Nederland is het voor mij helemaal ondoenlijk en onder het motto beter iets dan niets heb ik de telescoop met camera een dik half uur op M19 gericht.

Vandaag heb ik de opnamen bewerkt en ik ben positief verrast. Dat is toch best een leuk plaatje geworden! En M19 is ook niet zo saai, het is een recordhouder: de meest afgeplatte bolhoop die bekend is. Het is dus eigenlijk een ovaalvormige sterrenhoop. De oorzaak daarvoor wordt gezocht in de nabijheid (5200 lichtjaar) van M19 tot het galactisch centrum. M19 ligt 28000 lichtjaar van ons vandaan en de doorsnede is zo’n 140 lichtjaar.

M019_20150415_ATIK383L_OOCT10_GC_L5x300s_RGB2x150s_-20grgr_DF_Flats_Bias_PI_PS2

Technische gegevens van de foto:
Telescoop: 10Inch Orion Optics (UK) CT10 F/4.8 met Lumicon comacorrector op Gemini41 montering
Camera: ATIK383L gekoeld tot -20 graden Celsius
Belichtingstijd: L: 5x300s, RGB 2x150s binning 2pixels
Gevolgd met Maxim DL5 en volgkijker voorzien van

Share

Comments

  1. jan brandt zegt

    Ha die Paul….quelle belle image, mon Ami d’astrophotographique….ofwel en nu in gewoon hollands en niet in “steenkolen frans”….” strak en erg plat plaatje, Maat!!”..

  2. Ah, dus vanwege die nabijheid van M19 tot het centrum van de Melkweg wordt de bolhoop een tikkeltje vervormd, langwerpig? Volgens mij heb jij die afplatting goed weten te fotograferen: z’n horizontale as is langer dan z’n verticale as. Mooi gedaan hoor.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: