28 maart 2024

Hoofdkwartier SKA komt in Engeland

Impressie van de Square Kilometer Array (SKA). Credit: SKA Collaboration.

De deelnemende landen van het internationale Square Kilometre Array (SKA) project hebben vandaag besloten dat het toekomstige hoofdkwartier van SKA gevestigd gaat worden in Manchester (Engeland), waar zich het Jodrell Bank Observatorium bevindt. Daarmee valt de alternatieve locatie voor het hoofdkwartier af, het middeleeuwse kasteel Castello Carrarese in het centrum van Padua (It.). Lange tijd was alleen Manchester in beeld als locatie voor het hoofdkwartier, omdat het de plek is waar het tijdelijke hoofdkwartier gevestigd is én omdat het met Jodrell Bank en diens beroemde Lovell radiotelescoop een gevestigde naam is in de wereld van de radioastronomie. Begin maart kwam lidstaat Italië plotseling met Padua aanzetten als mogelijke locatie voor het toekomstige hoofdkwartier en daar waren de Engelsen allerminst gelukkig mee. Toen werd besloten om het besluit over de keuze van de locatie uit te stellen. Vandaag namen de directeuren van SKA – inclusief de Nederlandse vertegenwoordiger, Michael Garrett (ASTRON) – het besluit. Men moet nog wel in onderhandeling gaan met de Britse regering over de vestiging in Manchester, maar dat zal – neem ik aan – een formaliteit zijn. Engeland heeft de buit binnen en daar zijn ze vast en zeker happy mee.

Credit: SKA Collaboration.

De nog te bouwen radiotelescoop SKA zal op twee locaties worden gebouwd: in Zuid-Afrika én Australië/Nieuw-Zeeland. De SKA-telescoop wordt de grootste radiotelescoop ter wereld, 50 keer gevoeliger en 10.000 keer sneller dan de beste huidige telescopen. Met SKA, die uit duizenden afzonderlijke antennes zal bestaan, kunnen straks de meest fundamentele vragen over ons heelal worden beantwoord. De bouw van SKA moet in 2018 van start gaan. Bron: SKA.

Share

Comments

  1. Waarom komt de SKA eigenlijk alleen maar op het zuidelijk halfrond? Als er ook een stuk op het noordelijk halfrond zou komen dan kunnen ze toch zowat de gehele hemel afspeuren?

    • Ja, da’s een goeie vraag. Ik denk dat er op het noordelijk halfrond al genoeg radiotelescopen staan en dat nu de beurt is aan het zuiden. Maar da’s een gokje hoor.

      • Of zou LOFAR de noordelijke tegenhanger zijn? Ik weet wel dat LOFAR een voorloper van de SKA is en dat onderzoek en kennis van LOFAR gebruikt wordt voor de SKA, maar volgens mij is de SKA technologisch toch weer een stapje verder. Of kunnen ze grotendeels hetzelfde?

      • Olaf van Kooten zegt

        Ik denk dat het ligt aan het feit dat een groter deel van de Melkweg zich in het ‘zuiden’ bevindt, inclusief de galactische kern én de Magelhaanse Wolken.

  2. gert1904 zegt

    Over de redenen voor de keuze van de lokatie van het SKA hoeven we niet te speculeren 😀😀. Ik heb het even opgezocht op de website van het SKA:

    “Goth South Africa’s Karoo region and Western Australia’s Murchison Shire were chosen as co-hosting locations for many scientific and technical reasons, from the atmospherics above the desert sites, through to the radio quietness, which comes from being some of the most remote locations on Earth.”

    Zie:

    https://www.skatelescope.org/project/

    Er was volgens de Wikipedia ook een lokatie in deelnemer China (Noordelijk Halfrond), maar deze is afgevallen.

Speak Your Mind

*