28 maart 2024

De Zuilen der schepping in 3D: Zuilen der vernietiging zou een treffender naam zijn

3D datavisualisatie van de ‘Pillars of Creation’. Credit:ESO/M. Kornmesser

Astronomen hebben voor het eerst een compleet 3D-beeld geconstrueerd van de beroemde ‘Zuilen der schepping’ in de Adelaarnevel, Messier 16. Ze deden dat met het MUSE-instrument op ESO’s Very Large Telescope (VLT). De nieuwe beelden laten zien hoe de stoffige zuilen in dit iconische object in de ruimte zijn verdeeld en onthullen veel nieuwe details inclusief een nog niet eerder waargenomen jet die uit een jonge ster komt. De stoffige Zuilen der schepping zijn gevormd door intense straling en sterrenwinden van de heldere sterren uit de cluster. De pilaren zullen over ongeveer drie miljoen jaar zijn verdwenen.

De originele foto van de Zuilen der schepping (Pillars of Creation) werd twee decennia geleden genomen door de Hubble Space Telescope en was op slag beroemd. De golvende wolken die zich uitstrekken over een gebied van enkele lichtjaren [1]De linker pilaar is van top tot teen ongeveer vier lichtjaar lang. Het is de langste pilaar. Hij is ongeveer twee keer zo lang als de rechter pilaar. wekken sindsdien grote bewondering van zowel wetenschappers als het publiek.

De Pillars of Creation in kleur op basis van MUSE-gegevens. Credit:ESO

De structuren en de nabij gelegen sterrencluster NGC 6611 maken deel uit van het stervormingsgebied de Adelaarnevel, ook bekend als Messier 16 of M16. De nevel en de bijgelegen objecten bevinden zich ongeveer 7000 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Serpens (Slang).De kolommen van de Zuilen der schepping ontstonden in gigantische wolken van gas en stof. Die wolken zijn de geboorteplaatsen van nieuwe sterren. De kolommen ontstaan doordat nieuwe O- en B-sterren intense uv-straling uitzenden. Daardoor blazen ze licht materiaal ver de ruimte in. De zwaardere gas- en stofdeeltjes die overblijven vormen een soort schild van stoffige ‘staarten’ en ‘slurven’.

Deze set van afbeeldingen laat zien hoe met MUSE een 3D-foto van de Pillars of Creation kan worden samengesteld. Elke pixel in de gegevens correspondeert met een spectrum dat informatie geeft over de snelheid en de fysische eigenschappen van het gas op dat punt. Elke doorsnede stelt een element voor. Credit:ESO

ESO’s MUSE-instrument op de Very Large Telescope heeft nu de verdamping van de Zuilen der schepping in kaart gebracht. Ook is de ruimtelijke oriëntatie opgehelderd. Zo laat MUSE zien dat de linker pilaar naar de aarde is gericht. De middelste pilaren en de rechter pilaar wijzen van ons weg.Astronomen begrijpen nu beter hoe jonge O- en B-sterren de stervorming beïnvloeden. Eerder onderzoek liet al zien dat er veel protosterren worden gevormd in de wolkenkolommen. Het zijn in die zin dus echte pilaren van creatie. Ook de recente waarnemingen laten zien dat er nieuwe sterren worden gevormd. Maar het is wel een race tegen de klok. De straling van de O- en B-sterren zal namelijk op den duur alle stof in de zuilen wegblazen.

Messier 16 in de staart van de slang. Credit:ESO, IAU and Sky & Telescope

De astronomen hebben nu gemeten hoe snel de pilaren verdampen. Elk miljoen jaar verliezen ze ongeveer 70x de massa van onze zon aan stof. Er bevindt zich voor ongeveer 200 zonsmassa’s aan stof in de pilaren. De verwachting is dus dat over 3 miljoen jaar er geen zuilen meer over zijn. Dat is in astronomische termen ‘een vloek en een zucht’. Je zou de verdwijnende kosmische kolommen dus in plaats van Zuilen der schepping net zo goed Zuilen der vernietiging kunnen noemen.

DSS2-afbeelding van de Adelaarsnevel (M16). Credit:ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgment: Davide De Martin.

Hieronder zie je een 3D datavisualisatie van de ‘Pillars of Creation’. Deze visualisatie van de driedimensionale structuur van de Pillars of Creation in het stervormingsgebeid Messier 16 (ook wel de Adelaarsnevel genoemd) is gebaseerd op nieuwe waarnemingen met het MUSE instrument op ESO’s Very Large Telescope in Chili. De pilaren bevinden zich aan beide kanten van het stercluster NGC 6611.

En hieronder tenslotte de videoclip van de driedimensionale structuur van de Pillars of Creation in het stervormingsgebeid Messier 16.

Bron: ESO.’

Voetnoten

Voetnoten
1 De linker pilaar is van top tot teen ongeveer vier lichtjaar lang. Het is de langste pilaar. Hij is ongeveer twee keer zo lang als de rechter pilaar.
Share

Comments

  1. Andre van der Hoeven zegt

    De vraag is of ze de 3 miljoen jaar redden. Er zijn waarnemingen die lijken aan te geven dat ze zelfs al vernietigd zijn, over 1000 jaar weten we het zeker 🙂

    http://www.newscientist.com/article/dn10925-pillars-of-creation-destroyed-by-supernova.html#.VUIgWd3CTqA

Speak Your Mind

*