19 april 2024

Met een crash op Mercurius is een einde gekomen aan MESSENGER’s missie

Credit: NASA

Vanavond om 21.26 uur Nederlandse tijd is de Amerikaanse ruimteverkenner MESSENGER gecrasht op het oppervlak van de planeet Mercurius en daarmee is er een einde gekomen aan diens wetenschappelijke missie, welke maart 2011 startte. Toen kwam de MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging, zoals de volledige naam van de verkenner luidt, in een baan om Mercurius terecht, de binnenste planeet van ons zonnestelsel. Aan de succesvolle missie, waarbij veel gegevens werden verzameld over het oppervlak, de geologie en magnetosfeer van Mercurius, hetgeen tot nieuwe inzichten heeft geleid, kwam een einde door brandstofgebrek. Met een snelheid van 14.000 km/uur sloeg de 508 kg wegende sonde te pletter op Mercurius en naar verwachting veroorzaakte dat een inslagkrater met een diameter van 16 meter. De inslag was niet vanaf de aarde te zien, omdat ‘ie plaatsvond aan de kant van Mercurius die van ons af stond. Om 21.40 uur kon NASA’s Deep Space Network (DSN) station in Goldstone, Californië, bevestigen dat geen signaal meer werd vernomen van de MESSENGER. Hieronder de tweet waarmee de NASA het nieuws over de crash van de MESSENGER bekend maakte.

Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Ceejay21 zegt

  Op Nu.nl is hier ook een bericht over geplaatst maar ze waren niet zo pienter er een juiste foto bij te plaatsen.
  Inmiddels is dit aangepast maar bij de reacties staat nog altijd de verkeerde foto, Olympus Mons op Mars, een paar planeten verder. ;.)

  • Hihihi, klein foutje. Geen verstand van planeten merk ik wel, daar bij de redactie van Nu.nl.

  • Enceladus zegt

   In Amerika zouden ze dan – met veel gevoel voor understatement – zeggen: That’s close… 😉

   Verder heeft nu.nl ongeveer net zo veel met serieuze journalistiek te maken als een diepvriesmaaltijd met haute cuisine. Nog afgezien van de vele taal- en stijlfouten die daar dagelijks worden neergekalkt.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. Ceejay21 zegt

  Sorry maar ik probeer geen nieuws site af te schieten.
  Foutjes kunnen gebeuren.

Speak Your Mind

*